Rusya Merkez Bankası’nın dijital para birimlerine yönelik ilgisi artıyor. Başkan Elvira Nabiullina, CNBC ile yaptığı röportajda sınır ötesi ödemeler için birlikte çalışabilir CBDC’lerin etkinleştirilmesiyle ilgilendiğini belirtti.
Uluslararası Ödemeler Bankası’na (BIS) göre, 2020’de dünya merkez bankalarının yaklaşık %86’sı bir şekilde dijital para birimlerini araştırıyor. Her ne kadar Bahamalar gibi bazı küçük ülkeler bir CBDC yayınlamış olsa da henüz hiçbir büyük ekonomi bunu gerçekleştirmiş değil. Yine de Çin’de yapılan pilot çalışmaları şimdiye kadar bir milyondan fazla vatandaşa ulaşmış durumda.
Rusya’nın sınır ötesi ödemeler için CBDC’ye olan ilgisi, dünyadaki birçok merkez bankasıyla tutarlı. Dijital para, özellikle para transferleri için daha hızlı ve daha ucuz uluslararası ödemeleri mümkün kılabilir. Ancak farklı ülkelerin CBDC’lerini birlikte çalışabilir hale getirmek bu konudaki en büyük sıkıntı. Nabiullina konuyla ilgili olarak “Sınır ötesi ödemeleri düşünmemiz gerekiyor, çünkü her banka kendi teknolojik sistemini oluşturursa bağlantı kurmak zor olacak” ifadelerini kullandı.
Çoğu merkez bankası sınır ötesi ödemelerle ilgilense de, eski ABD Hazine yetkilisi Michael Greenwald CNBC’ye şunları söylemişti: “Beni endişelendiren şey, Rusya, Çin ve İran’ın her birinin doların dışında çalışmak için merkez bankası dijital para birimleri oluşturması ve diğer ülkelerin onları takip etmesi.” Her merkez bankasının kendi sistemini kurması birlikte çalışabilirliği sorunlu bir hale getirirken Rusya, Çin ve İran gibi ülkelerin CBDC’yi dolardan kurtulmanın bir yolu olarak görmeleri de finansal sistemler için bir dengesizlik getirebilir.
Dijital rublenin ne zaman çıkacağı ile ilgili öngörüde bulunmak oldukça güç, ancak son zamanlarda ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin yükselmesi Rusya tarafında işlerin hızlandırılmasına yol açabilir.