ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler bu hafta başında yaptığı bir açıklamada, büyük teknoloji şirketlerinin finansal piyasa uygulamaları için geliştirilmesini tekellerine almaları halinde yapay zekanın küresel ekonomiyi istikrarsızlaştırabileceği uyarısında bulundu.
Gensler, Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde yaptığı konuşmada “Yapay zeka finansal kırılganlığı artırabilir” ifadelerini kullandı. Gensler’e göre teknoloji, bir temel modelden veya veri toplayıcıdan aynı sinyali aldıkları için benzer kararlar alan bireysel aktörlerle sürüleşmeyi teşvik edebilir.
Gensler açıklamalarına şöyle devam etti: “Finans alanında, danışmanlar ya da aracılar kendi çıkarlarını yatırımcıların çıkarlarının önüne koyacak şekilde optimizasyon yaptıkları ölçüde çatışmalar ortaya çıkabilir. Bu nedenle SEC personelinden, yatırımcı etkileşimleri yelpazesinde bu tür potansiyel çatışmaların en iyi nasıl ele alınacağına ilişkin Komisyon’un değerlendirmesi için kural önerileri sunmalarını istedim.”
Gensler’in kripto para piyasalarına karşı agresif eylemlerinden bahsetmeyen bu konuşması, yapay zeka inovasyonunun hızlandığı ve bazı köşelerde teknolojinin yasaklanmasa bile düzenlenmesi çağrılarına yol açtığı bir zaman diliminde. GPT-4’ün yakın zamanda piyasaya sürülmesi, yapay zeka araçlarının ne kadar güçlü hale geldiğini gün yüzüne çıkardı. Bazı eleştirmenler, otomasyondan kaynaklanan iş kayıplarından en korkunç senaryolarda insan neslinin tükenmesine kadar birçok şeyden korktuklarını ifade ettiler.
Gensler, yapay zeka uygulamalarının küresel finans sistemimize nasıl dahil olacağını ya da hangi kararları etkileyebileceğini düşündüğünü açıklamadı. Teknolojinin yaygın kullanımının ne kadar uzakta olabileceğine dair bir tahminde de bulunmadı. Yine de Gensler, yapay zekanın düzenlenmemesinin küresel finans sisteminin doğasında var olan ağa bağlılığı daha da kötüleştirerek küresel ekonomiyi tehlikeye atabileceği konusunda uyardı.
Finansal piyasalarda, yapay zeka şu anda robo danışman benzeri ticaret programlarına ve borsa tahmin yazılımlarına güç veriyor; bunların hiçbiri “Her” ve “Megan” gibi filmlerle popüler hale gelen her şeyi bilen, sosyal düzeni bozan yapay zeka ile pek benzerlik göstermiyor.