Sierra Leone hükümeti, 2019 yılının sonuna kadar ulusal kimlik sistemini bütünüyle blockchain altyapısına taşımak için çalışıyor.

Pek çok Afrika ülkesindeki en önemli iki problemden birisi insanların kimlik kayıtlarının sağlıklı olmaması ve bu sebeple finansal sisteme dahil olamamaları. Sierra Leone da bu ülkelerden birisi. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre ülkedeki nüfusun yüzde 85’inden fazlasının internet erişimi ve en az yüzde 75’inin bankacılık servislerine erişimi bulunmuyor.

Sierra Leone hükümeti bu problemlere kalıcı bir çözüm getirebilmek için radikal bir adım atarak ülkedeki ulusal kimlik sistemini blockchain altyapısına taşıyor. Ülkenin dijital yayını NFCW’nin haberine göre Sierra Leone Başkanı Julius Maada Bio, yeni altyapının finansal kurumların kimlik doğrulamalarına ve kredi tarihçeleri oluşturmalarına izin verecek.

Ulusal Dijital Kimlik Platformu (National Digital Identity Platform – NDIP) olarak adlandırılan yeni proje, Birleşmiş Milletler ve San Francisco merkezli kâr amacı gütmeyen Kiva tarafından, Eylül 2018’den bu yana geliştiriliyor.

Habere göre, NDIP iki ana aşamadan oluşuyor. Bunlardan ilki kimliklerin dijitalleştirilmesi ve ikincisi de yıl sonuna kadar bitmesi hedeflenen tüm vatandaşlara eşsiz birer Ulusal Kimlik Numarası oluşturulması.

Sistem hayata geçtikten sonra az gelişmiş bölgelerdeki mikro kredi servislerinin ülkenin genel yapısında önemli bir refah seviyesini yükseltici rol oynaması bekleniyor.

Başkanı Bio yaptığı açıklamada, kurulan platformun yüksek güvenlik standartlarına sahip olduğunu, verilerin Ulusal Sivil Kayıt Otoritesinde saklanacağını, uluslararası kurallara ve uygulamalara uygun olarak gizlilikle korunacağını belirtti.