Blokzinciri teknolojisi endüstrileri değiştirmeye devam edecek. İşletmelerin de bunun farkında olarak bu teknolojiye yönelik çalışmalarını artırmaları gerekiyor. Deloitte’in raporuna göre dünyanın farklı yerlerindeki 1300’den fazla kıdemli yöneticinin yüzde 53’ü blokzinciri teknolojisi 2019 yılındaki kritik önceliği olarak görüyor.

Rapora göre blokzincirinin çağı sonunda geldi. Dönüşüm konusunda sözünü söylemeye hazır ve gittikçe olgun bir çözüme dönüşüyor.

Hal böyle olunca işletmeler blokzinciri teknolojisini uygulayacak lanlar araştırıyor. Bu yazımızda blokzincirinin pratik bir şekilde uygulanabileceği alanlara değineceğiz.

1 – Kayıtları güvenle paylaşın

Blokzinciri teknolojisi sağlık hizmetlerinin temel problemlerine çözüm olabilir. Tıbbi hatalar ABD’de üçüncü önde gelen ölüm neden olarak dikkat çekiyor. Bu hataların sebeplerinin başında ise sağlayıcılar arasındaki iletişimsizlik geliyor.

Geleneksel veri paylaşım yöntemleri hasta kayıtlarını hırsızlığa karşı savunmasız bırakıyor. Blokzinciri teknolojisi ise yalnızca bir anahtar kodla erişilebilen güvenli veri blokları oluşturarak bu riski ortadan kaldırıyor. Bu da hastalara, bilgilerini seçtikleri sağlayıcılarla paylaşma ve sağlık geçmişine kayı ekleme imkanı veriyor.

2 – Tedarik zinciri yönetiminizi geliştirin

Üreticilerin son zamanlarda karşılaştığı en büyük güçlüklerden birisi de karmaşık tedarik zinciri süreci. Tek bir iPhone, dünya çapında üretilen düzinelerce bileşene sahip; Tayvan’da üretilen ivmeölçer, Singapur’da üretilen bir ses çipi ve Çin’de üretilen bir batarya.

Bu da markaların ürünlerin tam olarak nereden çıktığını bilmesini zorlaştırıyor, yasa dışı ve etik olmayan uygulamalara kapı açıyor. Aynı zamanda şirketler bir ürün kaydını tutmakta ve yol boyunca kaybolanları bulmakta zorlandıkları anlamına geliyor.

Blokzinciri tüm bu sorunları çözmeyi vadediyor. Walmart, Nestle, Tyson gibi firmalar halihazırda blokzinciri teknolojisini kullanmaya başladı.

3 – Dolandırıcılığı önleyin ve muhasebeyi kolaylaştırın

Başlangıçta bankacılıkta sahtekarlığı önlemeye yardımcı olan blokzinciri medya alımları için de kullanılabilir. Juniper Research bu yıl reklamcılıkla ilişkili yaklaşık 42 milyar dolar tutarında sahtecilik bekliyor. Blokzinciri teknolojisi ise bu tıklama sahtekarlığını azaltırken pazarlama liderlerinin sahtekarlığını önlerken harcamalarını yönetmesini sağlar. Blokzincirinin açık ve dağıtık defteri ile reklam verenler işlem boyunca yatırımlarını takip edebilirler.

Blokzinciri muhasebe uygulamalarını da kolaylaştırabilir. Teknoloji finansal muhasebeciler üzerindeki yükü hafifletebilir. Bu da anomalilere odaklanmak için daha fazla zamanları olduğunu gösterir. Journal of Accountancy editörü Ken Tysiac’ın dedi gibi: “Blokzincirinin şeffaf yapısı onaylanmış kullanıcılar için tüm işlemlerde görünürlük sağlar ve bu muhasebecilerin örnekleme ve doğrulama işlemleriyle çalışmasını azaltabilir.

KaynakForbes