Sri Lanka Merkez Bankası blokzinciri tabanlı KYC (müşterini tanı) sistemi geliştirmek için kavram kanıtlama çalışmalarına başladı.

Proje ülkenin dijital finans altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Merkez Bankası Başkanı W.D. Lakshman, “paylaşımlı bir KYC sistemi için blokzinciri teknolojisinin fizibilitesini değerlendirmek, Sri Lankalıların dijital finans katılımını büyük ölçüde artırabilir” ifadelerini kullanıyor. Lakshman’a göre paylaşımlı KYC, dijital ve uzaktan işe alım yoluyla finansal hizmetlere erişimi artırmak için fırsatlar aramanın yollarını açar.

Paylaşımlı bir KYC sisteminde, banka müşterilerinin kimlikleri ortak bir veritabanı aracılığıyla daha hızlı doğrulanabiliyor ve bu da finansal araçların daha hızlı ticaretine yardımcı oluyor. Ancak bu tür sistemler kara para aklama gibi sıkıntılara yol açabiliyor. Yani bir bankanın KYC sisteminin hatalı olması sistemdeki diğer bankaları da etkileyebilir. Diğer sıkıntılar arasında düzenleyici unsurlar (örn. AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği, müşterilerin kişisel verilerini paylaşma iznini gerektirir) ve ortak bir tesis inşa etmek için yüksek maliyetler bulunuyor.

Bunlara karşın Sri Lanka Merkez Bankası, blokzinciri tabanlı ortak bir KYC sisteminin ülkedeki finansal hizmetleri geliştireceğine kesin gözüyle bakıyor. POC çalışması için 40’tan fazla şirket başvuruda bulunurken çalışmaların önümüzdeki 6-9 ayda tamamlanması bekleniyor.

Bu amaçla Merkez Bankası, Sampath Bank, İsveç merkezli blokzinciri girişimi Norbloc AB ve yerel teknoloji firmaları Yaala Labs ve Linearsix ile ortaklık yapacak.

Dubai, KYC odaklı blockchain konsorsiyumu kuracak

KaynakTheBlock