Starbucks müşterileri artık blokzinciri teknolojisi sayesinde kahvelerin kökenine kadar izini sürebilecek. Ayrıca çiftçiler de artık kahve çekirdeklerinin yolculuğunu izleyebilecek.
Bu haftadan itibaren ABD’deki Starbucks mağazalarından kahve alan müşteriler, kahve çekirdeklerinin nereden geldiğini, nerede kavrulduklarını öğrenmek ve hatta baristalardan demleme ipuçları almak için bir kod kullanabilecekler. Aynı şekilde kahve yetiştiren çiftçilere de çekirdeklerini izleyebilmeleri farklı bir kod verilecek.
Bloomberg’in haberine göre Microsoft tarafından desteklenen blokzinciri çözümü, dünyanın en büyük kahve dükkanı zincirinin on yıldan uzun süredir topladığı izlenebilirlik verilerini müşterileriyle paylaşmasına olanak tanıyacak.
Şirketin kıdemli başkan yardımcısı Michelle Burns’ün konuya yönelik açıklaması şu şekilde: “Neredeyse yirmi yıldır her çiftlikten aldığımız her kahvenin izini sürebiliyoruz. Mevcut teknolojiyle birlikte müşterilerimizle bu bilgileri güvenli bir şekilde paylaşabileceğiniz. Bugüne kadar sürdüğümüz iz, kullanıcı dostu, tüketici odaklı bir araç inşa etmek için temele sahip olmamızı sağladı.”
Y kuşağı tüketicileri, yiyeceklerinin nereden geldiğini, nasıl yetiştirildiğini, sürdürülebilir ve etik bir şekilde üretilip üretilmediğini bilmekle giderek daha fazla ilgileniyor. Bu da dünyanın en büyük gıda şirketlerinden bazılarını tedarik zincirleri hakkında daha şeffaf olmaya zorluyor. Bunun için de blokzinciri teknolojisine yöneliyorlar.
Blokzinciri teknolojisi sunduğu şeffaflık ve güvenirlilik nedeniyle tedarik zincirindeki sıkıntıları çözmek için sık sık kullanılmaya başlandı. Kahve tedariği alanında da popülerliğini artıran teknoloji, International Business Machines Corp. ve Farmer Connect gibi organizasyonların kurularak firmaların satın aldıkları ve sattıkları çekirdeklerin menşeini takip etmelerine olanak sağladı.
Tedarik zinciri boyunca kahveyi takip etmenin zorluklarını ortadan kaldıran blokzincirinin, Starbucks gibi büyük kahve dükkanı zincirleri tarafından kullanılması teknolojinin ana akıma ulaşmasını hızlandıracak bir hamle olarak kabul edilebilir.