Stellar Development Foundation (SDF), Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı ile hem bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) hem de stablecoin ve sanal varlık altyapısı üzerinde çalışmak üzere bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Dünyanın önde gelen ülkelerinin çoğu kendi ulusal dijital para birimlerini geliştirirken Ukrayna Merkez Bankası da 2017’den beri CBDC uygulama olasılığını araştırıyor. Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Oleksandr Bornyakov, yapılan bu anlaşmayla geliştirilecek projenin “Ukrayna ulusal dijital para birimi altyapısının geliştirilmesini” içerdiğini söyledi.

Proje sadece dijital para ile sınırlı değil. Stellar, ülkede bir sanal varlıklar pazarı geliştirmeye ve Stellar blokzincirini kullanarak stablecoin’lerin uygulanmasına da yardımcı olacak.

Stellar Development Foundation CEO’su Denelle Dixon konuyla ilgili olarak “Dijital varlıkların ve ulusal dijital para birimlerinin hayatımızın en önemli yeniliklerinden biri olduğuna inanıyoruz ve Ukrayna’nın dijital varlık altyapısının oluşturulmasında rol oynamaktan heyecan duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

SDF’nin projeye bu ay başlaması bekleniyor.

Çok sayıda şirket, hem danışmanlar hem de protokoller olmak üzere CBDC projeleri üzerinde çalışmak için rekabet halinde. Örneğin, ConsenSys bir süredir konuya yönelik araştırmalar yürütüyor. ABD Federal Rezervi ise konu üzerinde MIT ile birlikte çalışıyor. Mastercard ve Visa dahi konuyu yakından takip eden firmalar arasında.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakLedgerInsights