Bangkok Post’un haberine göre Tayland Enerji Bakanlığı palmiye yağı ticareti için blokzinciri teknolojisini araştırıyor. Amaç, aracıların ortadan kalkmasıyla birlikte çiftçilerin daha fazla kâr edebilmesi.

Ülke 2019’da üç milyon ton ham palmiye yağı üretmişti. Ancak endüstri fiyatlandırma ile ilgili sorunlar yaşıyor ve daha önce tarım bakanlığı bu yüzden çiftçilerin protestolarıyla karşılaşmıştı. Palmiye tarlaları yağmur ormanlarını da yok ettiği için sürdürülebilir üretime olan talep gittikçe artıyor.

Bu bağlamda ülkenin Enerji Bakanı Sontirat Sontijirawong, blokzinciri tabanlı bir platform için Taylandlı yağ tüccarları ile birlikte çalışılması emrini verdi. Geliştirilecek çözümle birlikte çiftçilerin rahatlatılması hedefleniyor.

Bakanlık ayrıca COVID-19’un palmiye yağı tüketimi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu da belirtti. Tüketimin azalması fazlalık yaratırken bu da fiyatların düşmesine yol açtı.

Blokzinciri teknolojisinin şeffaf ve güvenilir yapısı, üretimin ve dağıtımın izlenebilmesine imkan tanırken aracıları da ortadan kaldırarak maliyetleri azaltabilir. Bu nedenle tedarik zincirinde gittikçe daha fazla kullanılmaya başlanan bu teknolojinin palmiye yağı üreticileri tarafından kullanımı da ilk olmayacak. Dünyanın en büyük palmiye yağı üreticisi olan Malezya, tedarik zinciri izlebebilirliği için BloomBloc firmasıyla birlikte bir blokzinciri çözümü üzerinde çalışıyor. Bu çalışmanın da odak noktası sürdürülebilirlik.

Bunun yanı sıra OpenSc blokzinciri üyesi olan Nestlé de ürünlerinde kullanılan palmiye yağının sürdürülebilirliğini takip etmek için blokzinciri kullanıyor.

KaynakLedgerInsights