Tayland Vergi Dairesi, petrol ihracatçıları için blokzinciri tabanlı bir vergi iadesi sistemi kurmaya hazırlanıyor.

Bangkok Post’un haberine göre devlet kurumu, sistemi geliştirmek için Krungtahi Bank ile görüşmelerde bulunuyor. 2020 yılının ortalarında ise bu sisteme geçilmek isteniyor.

Departmanın Genel Müdürü Patchara Anuntasilpa, haber kaynağına yaptığı açıklamada blokzinciri tabanlı sistemin, vergi ödemelerini detaylı bir şekilde incelemede yardımcı olacağını söyledi. Mevcut sistem, petrol ihracatçılarının vergi muafiyeti için birtakım belgeler sunmalarını gerektiriyor ve yapılan incelemeler yeteri kadar ayrıntılı değil.

Blokzinciri teknolojisi departmanın, petrol ihracatına ilişkin verilere (rafinerilerden varış ülkelerindeki depolara kadar) hızlı ve doğru bir şekilde erişmesini ve doğrulanmasını sağlayacak. Teknolojinin geri ödeme sürecini en az üç kat hızlandırması ve ihracat vergisi kaçağını azaltması bekleniyor.

Vergi iadesi sistemi, kurumun Krungthai Bank ile çalışmak istediği blokzinciri projelerinden sadece bir tanesi. Blokzinciri tabanlı e-banka teminatı, alkol ve tütün için yıllık ücret ödemesi gibi projeler de planlar arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl da Tayland Gelir Dairesi ülkedeki sahte katma değer vergisi iadesi taleplerini önlemek için blokzinciri teknolojisini uygulamayı düşünüyordu.

KaynakThe Block