Gartner’ın yeni araştırmasına göre blokzinciri tabanlı tedarik zinciri girişimlerinin yüzde 80’i 2022 yılına kadar kavram kanıtı (POC) veya pilot aşamasında kalacak.

Bunun temel nedeni olarak tedarik zinciri odaklı erken blokzinciri pilotlarının, bankacılık ve sigorta gibi diğer sektörlerde başarılı olan teknoloji odaklı modelleri takip etmeleri olarak gösteriliyor. Tedarik zinciri için başarılı blokzinciri kullanım örnekleri ise farklı bir yaklaşım gerektiriyor.

Gartner Tedarik Zinciri Uygulamaları Kıdemli Analisti Andrew Stevens konuyla ilgili olarak: “Modern tedarik zincirleri çok karmaşıktır ve katılımcılar arasında dijital bağlantı ve çeviklik gerektirir. Birçok kuruluş, blokzincirinin bu karmaşıklığa çözüm olabileceğine inanıyordu ve tedarik zinciri için sağlam kullanım örnekleri oluşturmaya çalıştılar. Ancak bu kullanım örneklerinin çoğu bankacılık ve sigorta sektöründeki pilot çalışmalardan esinlendi. Dolayısıyla tedarik zinciri ortamında iyi çalışmadılar.

Tabi bu gerileme, tedarik zinciri liderlerinin blokzinciri üzerinde çalışmasını engellememeli. Blokzinciri kullanım örnekleri, tedarik zinciri için diğer sektörlerden farklı bir yaklaşım gerektiriyor. Bu alana yönelik eşsiz çalışmalar yapıldıkça blokzincirinin tedarik zinciri sektörü üzerindeki faydaları daha net anlaşılacaktır.

Stevens ekliyor: “Bugün, tedarik zinciri liderleri artık blokzincirini daha uzun vadeli bir teknoloji yol haritasının ve risk yönetimi planlamasının bir parçası olarak ele almaya başladı. Birçok liderin tedarik zincirlerinde uçtan uca daha geniş bir bakış açısı benimsediğini ve üretimden, tedarikten nihai dağıtıma kadar tüm gereksinimleri haritaladıklarını görüyoruz. Genel teknoloji portföyünün bir parçası olarak blokzincirine sahip olmak, lojistik ve IT gibi blokzincirine potansiyel olarak ilgi duyan birçok alanda iş birliği için fırsatlar yarattı.

KaynakGartner