İspanya merkezli telekomünikasyon şirketi Telefonica, kendi TrustOS platformu aracılığıyla blokzinciri tabanlı bir sertifika hizmetinin başlatıldığını duyurdu.

Kurumları hedefleyen hizmet, içeriğin değiştirilmediğine dair kanıt üreterek belgeleri, işlemleri veya dijital içeriği doğrulamayı sağlıyor.

Kâğıt belgelerin el ile işlenmesi birçok sorunu beraberinde getiriyor. Genelde sahteciliğe yatkındırlar ve kaybolma veya bozulma riski taşırlar. Belgeyi veren kuruluş bunu yalnızca manuel olarak yapabileceği için kâğıt belge doğrulaması da zaman alır.

Telefónica ise kullanıcının dijital imzasını, belgenin dijital parmak izi, hash’i ve bir zaman damgasıyla birleştiren bir blokzinciri hizmeti aracılığıyla bu tür sorunlarla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Şu anda Telefonica’nın hukuk departmanı kendi içinde bu hizmeti kullanıyor. Departman, herhangi bir anlaşmazlık durumunda kullanmak için e-posta günlüklerinde blokzincirinde saklıyor.

Telefónica Hukuk İşleri Küresel Başkanı Luis Prendes konuyla ilgili olarak “Blokzinciri gibi yenilikçi teknolojilerin sözleşmelerin ve genel olarak yasal belgelerin yönetimine dahil edilmesi, şirketlerin güvenli dijital dönüşümü için önemli bir adımdır.” ifadelerini kullandı.

Telefonica bir süredir blokzinciri sektöründe aktif bir rol oynuyor. Yeni sertifikasyon programının geliştirildiği TrustOS platfomunun yanı sıra şirketin Hyperledger Fabric üzerinde de çalışmalar yaptığı görülüyor.

Telefónica Avrupalı girişimler için blokzinciri altyapısını açıyor

KaynakLedger Insights