İspanya Bilim ve Teknoloji Parkları Birliği (APTE) ile Telefonica, teknoparklara blokzinciri ağı inşa etmek için ortaklığa gitti. APTE 8000’in üzerinde işletmeyi bir araya getiren 64 bilim parkından oluşuyor.

Bu duyuru APTE’nin, Birleşmiş Milletler’in öngördüğü 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini uygulamak için oluşturduğu bir çalışma grubu lansmanı ile birlikte yapıldı. Telefonica’nın blokzinciri çözümlerinin bu sürdürülebilirlik hedeflerine uygun olup olmayacağı ise belli değildi.

Anlaşmaya göre APTE ve Telefonica üç ay boyunca blokzinciri çözümlerini test edecekler. Amaç, parkların şirketlere sunduğu hizmetleri iyileştirmek.

Bu anlaşma ile Telefonica çok sayıda şirket grubuna erişim kazanmış olacak. Telefonica, blokzinciri uygulamalarının detaylarını açıklamamasına rağmen, bu ağın muhtemelen İspanya’nın en büyüklerinden biri olacağı tahmin ediliyor. Yine de en büyüğü olamayabilir; zira İspanyol blokzinciri konsorsiyumu Alastria’nın şu anda 515 üyesi bulunuyor. Birçok önemli ismi bünyesinde barındıran bu konsorsiyum dünyanın ilk düzenlenmiş ulusal blokzinciri ağı olduğunu iddia ediyor.

İspanya’da ayrıca, turist mülkü tescili, ahşap izlenebilirliği ve enerji verimliliği için de blokzinciri projeleri bulunuyor. İki İspanyol bankası, BBVA ve Santander, dağıtık defter teknolojisi (DLT) söz konusu olduğunda en gelişmiş kurumlar olarak gösterilebilir.

Diğer taraftan Telefonica da aktif olarak çeşitli uygulamalar için blokzinciri teknolojisini araştırıyor. İspanyol telekom firması Alastria konsorsiyumunun bir üyesi ve Blokzinciri İletişim Ağı’nın geliştirilmesine de katkıda bulundu. Geçtiğimiz yıl ise blokzinciri tabanlı operatörler arası bir hesaplaşma projesi için Clear ve diğer telekom firmalarıyla iş birliğine gitmişti.

KaynakLedgerInsights