Kenya yönetimi, yaklaşık 500 bin düşük maliyetli konutun finansman süreçlerinde Blockchain teknolojisini kullanmayı planladığını açıkladı. Ülkedeki TOKİ benzeri kurumun çalışmaları diğer ülkelere de ilham verebilir.
Blockchain teknolojisi yaygınlaştıkça dünyanın farklı ülkelerinden somut örnekler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Bunlardan biri olan Kenya’da ülke yönetimi, yaklaşık 500 bin düşük maliyetli konutun finansman süreçlerinin güvenilirliği için Blockchain’den faydalanmayı planladığını açıkladı.
Kenya merkezli The Star’ın haberine göre çalışmalar yeni düzenlenen Maliye Yasası kapsamında Ulusal Konut Fonu tarafından yürütülecek. Bu fonun finansmanı ise işverenler ve çalışanların katkısının haricinde varlık destekli menkul kıymet ihracı ile mevcut konut stoklarından elde edilen kira gelirinden sağlanacak.
Ülke yönetimi 2022 yılına kadar konutların inşaatlarının tamamlanmasını planlıyor. Bununla birlikte Kenya’da istihdama katılan yaklaşık 2,5 milyon kişiden yalnızca yüzde 3’ü bu tip bir konutun ödemelerini yapabilecek seviyede gelir elde ediyor. Bu aradaki farkın ise Ulusal Konut Fonu üzerinden karşılanması planlanıyor. Blockchain, bu noktada devreye girerek güvenilir ve şeffaf bir sistem kurmayı amaçlıyor. Kullanıma yönelik teknik hazırlıklar ise Kenya Bilim ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki bir birim tarafından yürütülüyor.