Japon blokzinciri danışmanlık şirketi BUILD, Toyota Blokzinciri Laboratuvarı ile işbirliği içinde araç ve kişisel kimlik için yaptıkları blokzinciri denemesini tamamladıklarını açıkladı. BUILD, geçtiğimiz yıl tokenizasyon şirketi Securitize tarafından satın alınmıştı.

Toyota Blokzinciri Laboratuvarı, Toyota Grubu içinde kurulmuş sana bir organizasyondur. Bu haftanın başlarında Toyota, blokzinciri girişimlerinin kapsamını genişletmek istediğini ve dış ortaklarla işbirliği aradığını açıklamıştı.

Toyota ve BUIDL, tüketicilerin kişisel verilerini yönetebilmeleri için bağımsız kimlik kavramına dayanan kişisel bir blokzinciri kimlik altyapısını test etti. BUIDL, kişisel kimliğin gelecekte Toyota Group şirketlerinde ve diğer firmalarla kullanılabileceğini söylüyor. Altyapı, kişisel kimliklerin oluşturulmasını, sertifika kullanan kullanıcıların kimlik doğrulamasını ve merkezi olmayan kimlik (DiD) kullanarak sözleşmelerin dijital olarak imzalanmasını sağlıyor. Ayrıca kullanıcı kimliği ve parola yerine kimlik doğrulama için kişisel kimlik kullanarak ödeme işleme özelliğini de barındırıyor.

Araç kimliği platformu bununla birlikte bakım ve sahiplik gibi araç bilgilerini kaydetmek için de kullanılabiliyor. İki sistem, araç kimliği ve kişisel kimlikle bağlantı kurarak birbirlerine paralel bir şekilde çalışır. Böylelikle görüntüleme ve sahiplik haklarına dayalı araç bilgilerine erişim sağlar.

Araç kimlik sistemi, gerekli veri doğrulama türüne bağlı olarak genel ve özel bir ağ kullanır. Sistemde, üretici, onarım merkezleri ve ikinci el satıcıları arasında veri paylaşımı için kullanılan kurumsal bir blokzinciri konsorsiyumu da yer alıyor.

Toyota blokzinciri teknolojisi üzerindeki çalışmalarını devam ettiriyor. Blokzincirine ‘mobilite’ bakış açısıyla yaklaşan otomobil üreticisi, daha önce  grup şirketleriyle birlikte tahviller ve enerji ticareti için de blokzincirini test etmişti.

KaynakLedgerInsights