Tunus Merkez Bankası, blokzinciri tabanlı ulusal para birimini çıkarmaya hazırlanıyor. E-dinar adı verilen para, resmi olarak Tunus Forex Kulübü’nde test edildi.

Tunus Merkez Bankası’nın dijital para çıkarmasına yardıcı olan Rusya merkezli Universa şirketi bunun piyasadaki merkez bankası destekli ilk dijital para birimi olduğunu iddia ediyor.

E-dinarlar vatandaşlar arasında, mağazalar, kafeler ve birkaç ay içinde para birimini kabul etmek için sıralanan restoranlarda kullanılabilecek. Merkez bankası, bu para birimini sınır ötesi ödemelerde de kullanmayı planlayarak ABD dolarına olan ihtiyacı azaltmayı planlıyor.

Devlete ait olan ve kağıt para ile desteklenen e-dinarlar tüketicilere online olarak ve Tunus’ta kurulacak yaklaşık iki bin kiosk üzerinden dağıtılacak. Kullanıcılar bu noktalarda bir tarayıcı uygulaması veya gelecekte bir mobil uygulama aracılığıyla dijital cüzdanlarına para ekleyebilecekler.

Universa CEO’su Alexander Borodick, CBDC ve kripto para birimleri arasındaki ayrımın önemine dikkat çekiyor. Borodick konuyla ilgili olarak: “Elektronik banknotlar taklit edilemez. Her bir banknot kriptografi ile korunmaktadır. Kağıt karşılığında olduğu gibi, kendi dijital filigranları vardır. Böyle bir banknotun üretimi matbaa mürekkebi, kağıdı ve elektriğin maliyetinden 100 kat daha ucuzdur.” ifadelerini kullandı.

Universa, E-dinar çalışmalarına yaklaşık 1 yıl önce başlamıştı. Firma, sistemdeki her işlemden bir yüzde alırken kayıtları görmek için herhangi bir şifreleme anahtarına veya erişim iznine sahip değildir.

KaynakLedger Insights