Nijerya Merkez Bankası (CBN), merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için 1 Ekim 2021’den itibaren pilot çalışmalarına başlanabileceğini açıkladı.

Birçok gelişmekte olan ülke gibi Nijerya da finansal katılım sorunuyla karşı karşıya. Şu anda ülkedeki finansal katılım oranı sadece yüzde 60 seviyesinde. Dijital bir nakit biçimi olarak bir CBDC’nin nakdi daha erişilebilir hale getirmeye yardımcı olması ve nüfusun Nijerya’nın büyüyen e-ticaret ekonomisine katılmasını sağlaması bekleniyor.

Merkez bankasını ayrıca Nijerya’nın aldığı yüksek hacimli para transferleri de motive ediyor. 2020’de Nijerya, dünyanın en büyük onuncu havale alıcısıydı. Bir CBDC, yurt dışında çalışan Nijeryalılar tarafından evlerindeki ailelerine gönderilen bu düşük değerli, yüksek hacimli işlemlerin maliyetini azaltabilir.

Nijerya, 2017’den beri dijital para birimlerini araştırıyor. Geçtiğimiz ay, 2021’in son çeyreğinde pilot aşama planlarını açıklamıştı. Yeni açıklama, Nijerya’yı 2021’de CBDC’sinin pilot aşaması için bir lansman tarihi açıklayan ikinci Batı Afrika ülkesi yapıyor. İlk olarak Gana testler için bir tarih açıklamıştı.

Merkez Bankası dijital paraları son 2 yılın en sıcak konularından birisi. Çin başta olmak üzere birçok ülke bu konuya yönelik araştırmalarını sürdürürken özellikle Nijerya gibi finansal katılımın düşük olduğu ülkelerde bu tür uygulamalar daha kritik bir rol oynayabilir.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakLedger Insights