Özellikle birden fazla nakliye şirketinin dahil olduğu tedarik ağlarında yaşanan sorunları engellemek için, Blockchain ve dağıtık defter teknolojilerinden yararlanılacak.
Dünyanın en büyük kargo şirketlerinden biri olan United Parcel Service’e göre (UPS), Blockchain teknolojisi, küresel tedarik zinciri için paket teslimat lojistiğini geliştirmede ve modernize etmede büyük rol oynayabilir.
Geçtiğimiz hafta ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) tarafından yayımlanan belgelere göre, UPS, kargo paketlerinin uluslararası tedarik zinciri boyunca çizilecek rotalarını belirlemek için Blockchain ve dağıtık defter teknolojisinden (DLT) yararlanacak.
UPS’in ilk kez 16 Şubat 2018’de dosyaladığı patentin açıklaması, lojistik sağlayıcılarının verimliliği artırmak ve maliyetleri en aza indirmek için nakliye rotasını optimize edecek çözümler içeriyor. Şirket ayrıca, birden fazla nakliye şirketinin dahil olduğu sevkiyatlarda, lojistiği koordine etmenin büyük bir problem olduğuna da dikkat çekiyor.
Kargo rotaları sistem tarafından otomatik olarak belirlenecek
UPS bu problemi çözmek için, birden fazla şirketin dahil olduğu lojistik ağlarda kargoların rotasını otomatik olarak belirlemek için, değişmez bir Blockchain defteri kullanacak.
Yola çıkmaya hazır olan bir kargo için, sistem ağına bağlı nakliye şirketlerinin hizmet teklifleri de temel alınarak otomatik bir rota seçilecek. Kargonun hedefine doğru ilerlediği rota boyunca, tüm nakliye bilgileri yine otomatik olarak bir Blockchain defterine kaydedilecek. Böylece sistem ağına dahil olan tüm tarafların yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği kolay bir şekilde denetlenebilecek.
Sistem ayrıca bu ağa bağlı tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde, onlara ödeme yapmak için akıllı sözleşmeler kullanan bir kilitli DLT ağı kullanabilir. Üstelik bu sistem bir kamu Blockchain ağı üzerine kurulmuşsa, ödemeler Bitcoin ve Ethereum aracılığıyla bile yapılabilir.