2020’den beri Uruguay senatörü olan Juan Sartori, ülke içindeki dijital varlıkları yasallaştıracak, Uruguay’daki işletmelerin ödemeler için kriptoyu kabul etmesine izin verecek ve kriptoyu finansal sistemine dahil etmek için düzenleyici bir çerçeve sağlayacak bir yasa tasarısı sundu.

Sartori konuyla ilgili olarak Twitter’dan “Kripto para birimleri, yatırım ve iş yaratmak için bir fırsattır. Bugün, Uruguay’da sanal para birimlerinin üretimi ve ticarileştirilmesi ile ilgili işletmelerde meşru, yasal ve güvenli bir kullanım oluşturmayı amaçlayan, dünyada öncü bir yasa tasarısı sunuyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Yasa tasarısı, kripto para birimini Uruguay’ın finansal sistemine dahil etmenin yanı sıra, yasalaşması durumunda mali düzenleme ve suçla mücadele için de zemin hazırlıyor. Tasarıda yer alan ifadeler şöyle: “Bu yasa, sanal varlıkların bir ödeme aracı olarak yasallaştırılmasını ve para birimi olarak kabul edilmesini, böylece sanal varlıkların üretimine ve bunlarla gerçekleştirilen işlemlere güvenlik sağlamayı amaçlamaktadır.

Ayrıca, Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Ulusal Sekreterliğinin (SENACLAFT), bu sektörde daha fazla şeffaflığı teşvik etmek için Sanal Varlık Sağlayıcılarının bir kaydını tutması ve neyin üretildiği ve satıldığı konusunda daha fazla netlik sağlaması istenmektedir. Ek olarak, Sanal Varlıkların satışıyla bağlantılı fonların hareketinin izlenebilirliği için bu endüstriyi resmileştirmek gerekiyor. Oluşturulacak bir standart ayrıca, kullanımını düzenleyerek ve gayri meşru veya yasadışı amaçlarla kullanılmasını önleyerek bu tür araçların kötüye kullanılmasını önlemeyi de amaçlıyor. Daha sonra ve teklifin ardından gelen düzenlemelerle, blokzinciri teknolojisinin ürün ve türevlerine ilişkin daha spesifik düzenlemelerle ilgilenmemiz gerekecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan vergi ve kripto para düzenlemesi

KaynakThe Block