Vietnam’daki birkaç haber kuruluşu, hükümetin Vietnam Devlet Bankası’na blokzinciri tabanlı ulusal bir dijital para birimini deneme talimatı verdiğini belirtti.

Yerel haber kuruluşları bunun bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) gibi göründüğünü söylese de, bazıları bunun bir kripto para birimi olabileceğini belirtiyor.

Yerel haber kuruluşların yorumlarına yer verdiği T.S. Ho Chi Minh Şehri Ekonomi Üniversitesi’nden Huynh Phuoc Nghia konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Şu anda, ABD, Euro, Japonya’nın geleneksel para birimleri, dünya para sepeti ve uluslararası ticarette büyük bir etkiye sahip. Ancak yeni teknoloji geliştirme yarışında, bazıları Vietnam gibi birçok küçük ülkenin geleneksel para birimleri yerine yükselme ve küresel finansal sistem üzerinde bir etkiye sahip olma fırsatına sahip olabileceğine inanıyor.

Vietnam Devlet Bankası dijital para birimini araştırmak, geliştirmek ve pilotluk yapmak için 2021-2023 zaman çizelgesini verdi. Bununla birlikte Maliye Bakanlığı Nisan 2020’de, dijital varlıkları ve dijital para birimlerini keşfetmek için bir çalışma grubu kurdu. Bunun kripto para birimlerini de içermesi muhtemel.

2017 yılında Vietnam Devlet Bankası’nın kripto para birimlerinin bir ödeme aracı olarak kabul edilmediğini belirten bir bildiri yayımladığını da hatırlatalım.

CBDC’ler asırlık bankacılık modelini temelden yıkabilir

KaynakLedger Insights