ABD Virginia Eyaleti yasama organı, blokzinciri teknolojisi üzerinde çalışmak ve seçimleri iyileştirmek istiyor. Virginia Genel Kurulu bu bağlamda 27 Aralık’ta hazırladığı ve 8 Ocak’ta teklif etmesi planlanan bir yasa tasarısı üzerinde daha fazla çalışma yapılmasını istedi.

Seçim Departmanı blokzincirinin oylama kayıtlarını ve seçim sonuçlarını sunup sunamayacağını belirlemek istiyor.

Tasarı şu anda komite atamasını bekliyor ve mevzuat haline gelmeden önce uzun bir yolu olabilir. Bununla birlikte tasarının yaklaşık 8 milyon nüfuslu bir eyaletin oy kullanma şeklini şekillendirecek ve dönüştürecek bir yasa olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Seçim Departmanı oylamada blokzincirinin maliyet ve faydalarının geleneksel seçim ve kayıt yöntemlerinden çok daha ağır basıp basmayacağını belirleyecek. Ek olarak departmanın blokzinciri teknolojisinin uygulanması hakkında daha fazla öneride bulunması bekleniyor.

ABD’de blokzinciri oylaması

Virginia, ABD’de blokzinciri teknolojisini seçim süreçlerine uygulamayı planlayan ilk bölge değil. Komşu eyaleti olan Batı Virginia blokzinciri tabanlı mobil uygulama sağlayan ilk alet olmuştu. Mayıs 2018’de eyalet, hükümet tarafından yönetilen blokzinciri uygulama girişimini başarıyla tamamlamıştı. Bu etkinlikten bu yana Colorado, Utah County ve Denver Şehri de blokzinciri tabanlı mobil oylama için pilot çalışmaları yürüttü.

Dünyadaki seçimler kötü niyetli aktörler tarafından manipülasyon riski altında. Oylama sistemlerine sızma, veritabanlarını değiştirme ve dezenfeksiyon kampanyaları yürütme gibi olumsuz senaryoların yaşanma ihtimali yüksek. Uzmanlar ise blokzinciri teknolojisini etkili seçimler, kampanyalar ve seçmen kaydı için yararlı bir araç olarak görüyor.

KaynakCryptoKnowmics