Billy Bambrough Forbes için kaleme aldığı makalesinde ödeme alanındaki teknoloji devleri Visa, Mastercard ve PayPal’ın kripto varlıklar ve Bitcoin için yaklaşımlarını değiştirdiklerini ve söylemlerini daha makul bir noktaya taşıdıklarını düşünüyor.

Ödeme devleri Visa, Mastercard ve PayPal’ın son yıllarda bitcoin başta olmak üzere  kripto para birimleri ile ilişkilerinin oldukça mesafeli olduğunu söyleyebiliriz. Bu teknolojileri yakından takip etmekle birlikte kapsayıcı adımlara veya söylemlere pek şahit olmamıştık.

2018’de, her üç şirket de, kripto para birimlerininin ulaştığı 2017 zirvesi sonrası, kripto işlemlere yönelik kendi ağlarında çeşitli önlemler aldıklarına şahit olmuştuk.

Son dönemlerde ise, sosyal medya devi Facebook ve JPMorgan dahil olmak üzere Wall Street’deki yuncuların kripto varlıkları kucaklayan adımlarından sonra, Visa, Mastercard ve PayPal’ın bir sonraki dalgaya katkıları olacak gibi görünüyor.

Visa bu hafta yayımladığı bir blog yazısında “Dijital paraya yaklaşımımızı geliştirmek” başlıklı bir yazıda; “Dijital para kavramı – ya da nakitin özel bir anahtarla kontrol edilen dijital versiyonu – bitcoin lansmanı ile on yıldan fazla bir süre önce yaratıldı. Dijital para birimlerinin dijital ödemelerin değerini daha fazla bölgeye ve insana genişletme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, paranın geleceğinde oynayacakları rolü şekillendirmeye ve desteklemeye yardımcı olmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Visa bu söylemini desteklemek için şirketin kurucusı Dee Hock’un 1996 yılındaki bir konuşmasından alıntı yaptı, “Para, alfasayısal verilerden başka bir şey değildir ve kağıt biçiminden düzenlenmiş elektronlar ve fotonlar şekline dönüşecektir ve tüm elektromanyetik spektrum boyunca sonsuz çeşitlilikteki yollarla, ışık hızında dünyayı dolaşacaktır.”

Bu arada Mastercard, bu hafta, alandaki şirketlerin kendi ödeme kartlarını düzenlemelerini kolaylaştırmak için kripto para birimi programını genişletti. Ayrıca Londra merkezli bir kripto para platformu olan Wirex ile anlaşma imzaladığını duyurdu. Wirex bütünüyle kripto para alanında çalışarak, ödeme kartları çıkartmak üzere Mastercard platformuna katılan ilk şirket oldu.

Mastercard’ın dijital varlıklar, blockchain ürünleri ve ortaklıkları yürütme başkan yardımcısı Raj Dhamodharan, “Kripto para piyasası olgunlaşmaya devam ediyor ve Mastercard bunu ileriye götürüyor, günümüz dijital ekonomisinde tüketiciler ve işletmeler için güvenli ve güvenli deneyimler yaratıyor” açıklamasını yaptı.

PayPal ise geçtiğimiz günlerde 325 milyon kullanıcısına kripto para birimi satın alma işlemleri için çalışmalar yaptığını açıklamıştı.

Dijital varlık yatırım şirketi CoinShares’in baş stratejisti Meltem Demirörs, “Halka açık şirketler kripto yetenekleri ürün ve servislerine daha fazla ekledikçe, pek çok şirket onları takip ederek kendi planlarını duyurmaya başlayacaklar. Böylece yeni katılımlar ile bu ekosistem büyümeye devam edecek” yorumunu yapıyor.

Finansal yönetim danışmanlık şirketi Quantum Economics’in kurucusu Mati Greenspan’a göre, Visa, Mastercard ve PayPal’ın son adımları, kripto para birimlerinin potansiyelini vurguluyor, “Görünüşe göre ödeme sağlayıcıları kripto para birimilerine karşı daha tarafsız bir duruş sergiliyorlar.”

Türkiye pazarına dair bir not

Henüz doğrulanmamış kaynaklardan aldığımız bilgilere göre ilerleyen aylarda Türkiye’deki büyük kripto para borsalarından bazıları da ödeme şemaları ile uyumlu kendi kartlarını duyurmak için hazırlık yapıyorlar. Bu yazının sizlere ulaşması için çalışma yaptığımız saatlerde Bitcoin satış fiyatı 10.200 doları geçmişti. Görünen o ki önümüzdeki günlerde daha fazla kripto varlıklar üzerin de konuşacağız. Benzer şekilde yükselişe geçen DeFi kavramı ise blokzinciri teknolojisi ile birlikte gelişecek.

KaynakForbes