Küçük işletmelere ve bireylere kredi sunan dijital banka WeBank, Çin’in blokzinciri ağı olan Ulusal Blokzinciri Konsorsiyumu için teknik altyapı sağlayan ilk firma oldu.

Shenzhen merkezli şirket, patentli açık konsorsiyum zinciri FISCO BCOS ile Blockchain Tabanlı Hizmet Ağı (BSN) sağlayacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre konsorsiyum zinciri, tek bir blokzinciri yerine halka hizmet etmek için bir dizi blokzinciri uygulamasından oluşacak. BSN’in geçtiğimiz hafta başlatılan 14 üyeli konsorsiyumu, bireysel uzmanlıklarını ve teknolojilerini kullanarak ağda blokzinciri tabanlı uygulamaları geliştirecek ve işletecek. Konsorsiyum üyeleri arasında WeBank, Huobi China, Devlet Bilgi Merkezi ve devlete ait teknoloji devleri China UnionPay, China Mobile ve China Telecom bulunuyor.

Aralık 2014’te kurulan WeBank, Çin Düzenleme ve Menkul Kıymetler Komisyonu tarafından lisanslanan ilk internet bankasıydı; daha sonra blokzinciri tabanlı servislere yoğunlaştı. WeBank, bugüne kadar Liye Group ve Baiyeyuan dahil olmak üzere önde gelen Çinli yatırımcılar tarafından desteklendi. En büyük hissedarı ise yüzde 30 hisseyle Tencent.

BSN projesi, Çin’in yanı sıra Hong Kong ve Singapur’daki 25 şehirde test edildi. 2020 yılına kadar ise 200’den fazla şehirde denenmesi bekleniyor.

KaynakCoindesk