Delhi’de yaşayan Pufa Bhatnagar 17 yıldır kronik karaciğer hastalığı ile mücadele ediyordu. 2017’nin Mart ayında Pufa devam eden tedaviye cevap vermedi ve kendisine karaciğer nakli yapılması gerekti. Hastane ve ilaç masrafları gittikçe artıyordu. Kocası Anurag ise nasıl para biriktirebileceğinin yollarını arıyordu ve bunun üzerine kitle fonlama platformu olan ImpactGuru’da bir kampanya başlattı.
Anurag, bu kampanyasıyla eşinin tedavisi için sadece 40 günde, yaklaşık 400 kişiden 2,5 milyon rupi topladı.
2010 yılından bu yana Hindistan’da kitlesel fonlama piyasası 50 milyon dolar değerine ulaştı. Hindistan’da şu anda en az 15 dijital kitlesel fonlama platformu bulunuyor ve bu platformlar bugüne kadar yaklaşık 12.000 başarılı kampanya gerçekleştirdi.
Yapay Zeka ve Blockchain teknolojilerinin payı
Kitlesel fonlama platformları yapay zekayı sadece bağış toplama kampanyaları oluşturmak için değil, barışçının geçmiş işlemlerine göre kampanyaları ön plana çıkarmak için de kullanıyor. Böylelikle bağışçılar, doğru kampanyalarla daha kolay bir şekilde buluşuyor.
2010 yılında kurulan ve Hindistan’ın ilk kitlesel fonlama platformlarından olan Milaap artık kampanya oluşturanların bağış toplama başvurularına yardımcı olmak için yapay zeka destekli chatbot teknolojisini kullanıyor.
Diğer taraftan ImpactGuru ise yapay zeka destekli bir hikaye oluşturucu kullanıyor. Platform bu teknolojisi sayesinde bağış toplayıcılarının kendi kampanyalarını daha iyi tasarlayabilmesine yardımcı olacak.
Bir başka kitlesel fonlama platformu olan Ketto ise blockchain teknolojisinin kitle fonlama piyasasını değiştireceğini düşünüyor. Blockchain sayesinde aracıların ortadan kalkmasıyla bağış işlemleri daha hızlı gerçekleşecek ve doğrudan ihtiyacı olan insana ulaşacak.