Yeni Zelanda Rezerv Bankası Başkanı Adrian Orr, Aotearoa Merkez Bankası’nın (iTe Pūtea Matua) bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) için tasarım çalışmalarına başladığını duyurdu.

Yeni Zelanda Rezerv Bankası, CBDC’nin ödemeler sektöründeki rekabet, sınır ötesi transferler, finansal katılım ve yetenek geliştirme araçları dahil olmak üzere ekonomik ve finansal inovasyon için bir platform sağlamasını bekliyor.

Orr’un açıklamasında kullandığı ifadeler şöyle: “Merkez bankası parasını modernize etmek için dijital teknolojiyi en iyi nasıl kullanacağımıza karar verirken, nakit ihtiyacı olanlar için bir seçenek olmaya devam etmesini sağlamalıyız. Daha verimli ve esnek bir nakit sistemini desteklemek için yenilikçi bir yaklaşıma ihtiyaç var.

Orr, ülkenin bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) dağıtacak teknik kapasiteye sahip olduğundan emin. Başkan, böyle bir para biriminin en azından kullanımı kolay olması, mahremiyetin korunmasını sağlaması ve operasyonel olarak büyük risklerden arınmış olması gerektiğini söylüyor.

Halkın katılımıyla güçlendirilmesi beklenen bu kritik girişim, Yeni Zelandalıların dijital para birimleri ve diğer dijital nakit araçlarını (kripto para birimleri ve NFT’ler dahil) dijital olarak benimsemesini hızlandırabilir.

Merkez Bankası destekli dijital para birimleri uzun bir süredir hükümetlerin üzerinde araştırmalarını yürüttükleri bir konu. Çin bu konuda en somut adımları atmış ülke olarak dikkat çekerken Avrupa’dan Afrika’ya kadar birçok bölgede CBDC’lere yönelik ciddi girişimlerin olduğunu görebiliyoruz.

Güney Kore CBDC testlerini ilerletiyor

KaynakOpenGov