Alibaba, Çin Merkez Bankası’nın uzun süredir üzerinde çalışmalarını yürüttüğü dijital paranın dağıtımında ve altyapı geliştirmelerinde oldukça önemli bir rol oynayacak. Peki Çin hükümetinin böyle bir adım atması ne anlama geliyor?
Seeking Alpha tarafından yayımlanan bir analize göre; Alibaba’nın grup şirketleri arasında yer alan ve bir FinTech devine dönüşen Alipay’in, 21 Şubat’ta yaptığı patent başvurusunun detaylarında yer alan bilgiler, merkez bankası tarafından gerçekleştirilecek dijital para ihraçlarına, şirketin ticari bankalarla aynı statüde katılmasının muhtemel olduğunu gösteriyordu. Perşembe günü yayımlanan bir raporda (Çince), Alipay’ın teknoloji ve donanıma, dağıtım ve ödeme kanallarına ilişkin merkez bankası dijital para biriminin araştırılmasına ve geliştirilmesine katkı sağlayacağı bilgisi alınan patent ile birlikte çok daha anlamlı hale geldi.
Çin hükümetinin dijital para birimi projesini kendi başına yapmak yerine Alibaba’yı operasyona dahil etmesi şüphe uyandırabilir. Ancak Duncan Clark tarafından kaleme alınan “Alibaba: The House That Jack Ma Built” isimli kitap bu noktada bizlere ipuçları veriyor; yazar, devlet memurlarının ve hükümet yetkililerinin zihniyet yapısının kronikleştiğini, bu sebeple dijital para birimi gibi teknolojik ürünlerin geliştirilmesinde gerekli yenilik ve hız için uygun olmadıklarını belirtiyor. Çin hükümeti eksik kaldığı bir alanda kısırdöngüye girmektense, bu eksikliği gidermek için, Alibaba gibi çevik inovasyona sahip bir şirket ile iş birliği yapmayı seçmiş gibi görünüyor.
Elbette Alibaba Çin Hükümeti’nin odağında tek şirket değil. Alipay, Tencent Holdings, JD.com, Baidu ve telekomünikasyon devi Huawei ile birlikte 71 şirketin yer aldığı bir öneri listesi, Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından blokzinciri ve dağıtılmış defter teknolojisi için ulusal standartların belirlenmesi için göreve çağrılmıştı.
Alibaba, Alipay ile Çin’de çok büyük bir elektronik ödeme ve finansal servis altyapısına sahip. Öyle ki bu servis ve hizmetler sadece Çin’de değil başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde Alipay ile ödeme yapma imkanı bulunuyor. Çin Merkez Bankası’nın çıkartacağı dijital paranın piyasaya girmesi ve kabul görmesi Alibaba gibi aracılar sayesinde öngörülenden çok daha hızlı ve etkili olabilir.
Her ne kadar Alibaba bağımsız ticari bir şirket gibi görünse de Çin devletinin, atılacak bu adımlar ile, Alibaba’nın üzerindeki kontrol ve etkisinin güçleneceğini söylemek de hatalı olmaz.
Bu gelişmenin nasıl seyredeceği ve bu süreçten çıkartılacak dersler ile batı dünyasındaki dijital paralar açısından nasıl etkileri olacağını izlemeye devam edeceğiz.