Dünya Ekonomik Forumu (WEF), BCG Platinion ile birlikte kurumsal dijital varlıkların benimsenmesine odaklanarak dijital varlıklar için blokzinciri ve dağıtık defter teknolojilerinin (DLT) kullanımını araştıran bir rapor yayımladı.

Kripto varlıklardan ziyade DLT’lerin kullanım durumlarına, dijital varlıkların gelişimine ve endüstrinin eksiklerine değinen raporda öne çıkan bazı çıkarımlar şöyle:

  • Düzenleyici ve teknik gelişmeler sermaye piyasalarında DLT çözümlerinin benimsenmesini destekleyebilir.
  • DLT sermaye piyasalarındaki önemli zorlukları ele alabilir.
  • DLT projeleri ve uygulamaları yıllar süren testlerin ardından piyasa tarafından kullanılmaya başlanıyor
  • DLT’nin benimsenmesinin önündeki zorlukla önemli olmaya devam ediyor.

WEF’de Finansal Hizmetlerin Geleceğinden Sorumlu Müdür Matthew Blake’in konuya yönelik yorumları şöyle: “Birkaç yıl süren yoğun hype sonrasında, blokzinciri ile verimsizliklerin ve zorlukların çözüldüğü kullanım durumlarının örnekleri sermaye piyasalarında ortaya çıkmaya başlıyor. Finansal hizmetlerde blokzincirinin geleceği hala tanımlanıyorken, bu teknolojinin şu anda sunduğu fırsatlara nüanslı bir bakış, finansal hizmetler endüstrisi için oldukça önemli.

Çok sayıda kurumsal dijital varlık projesi şu anda yayında veya önümüzdeki yıl üretime girecek. WEF raporda, sermaye piyasalarında fazlalıkları ortadan kaldırmanın ve düşük katma değerli görevleri otomatikleştirmenin önemli faydaları olduğu sonucuna varıyor. Örneğin Akıllı sözleşmeler, karmaşıklığı ve bazı durumlarda aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak karşı taraf risklerini azaltabiliyor. Ancak bunun gibi faydaları elde etmek için pazar çapında standardizasyon gerekiyor.

Sermaye piyasalarında ortaya çıkan DLT kullanımlarını inceleyen kapsamlı raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz

WEF’e göre blokzinciri, sürdürülebilir dijital finansmanın temel bir unsuru

KaynakWEF