Avrupa Merkez Bankası (ECB) dijital euro’nun potansiyelini araştırmak için 2 yıl sürecek olan CBDC projesine başladığını duyurdu.
Henüz net bir şey yok, ancak ECB Başkanı daha önce, dijital bir euro ile devam etmeye karar verilse bile piyasaya sürülmesinin 5 yıl süreceğini belirtmişti.
ECB Başkanı Christine Legarde konuyla ilgili olarak: “Çalışmamız, dijital çağda vatandaşların ve firmaların en güvenli para biçimine, merkez bankası parasına erişmeye devam etmesini sağlamayı amaçlıyor.” ifadelerini kullandı.
Araştırmanın sonundan bir dijital paranın piyasaya sürülüp sürülmeyeceği henüz kesin değil. Ancak hem ECB hem de Avrupalı merkez bankaları bir CBDC çıkarmaya daha istekli gibi görünüyor. Bunun birkaç sebebi var. Bunlardan birisi geçtiğimiz aylarda ECB Başkanı’nın da belirttiği gibi nakit kullanımının azalması ve dijital bir para formuna ihtiyaç duyulması. Ayrıca CBDC olmadan, sabit akçeler de dahil olmak üzere piyasaya özel dijital para birimlerinin hakim olma riski var. Böyle bir senaryo, merkez bankasının para politikasını kontrol etmesini, finansal istikrarı korumasını, düşük maliyetli ödemeleri sağlamasını ve finansal katılımı sağlamasını zorlaştırabilir.
Ödeme altyapılarına giderek Visa, Mastercard ve Big Tech gibi büyük küresel firmalar hakim olmaya başladı. Bu sağlayıcıların hiçbiri Avrupalı değil. Bu nendenle ECB, Avrupa Ödemeler Girişimi gibi yerel ödeme altyapılarını teşvik etmeye hevesli.