ABD Hazine Bakanlığı, Kongre’yi federal bankacılık yasalarına tabi bankalar tarafından stablecoin’lerin (sabit akçelerin) çıkarılmasını gerektiren yasaları geçirmeye çağırıyor.

Yayımlanan yeni rapor, sabit akçe çalıştırmalarına karşı koruma sağlayacak, ödeme sistemi riskiyle ilgili endişeleri, sistemik risk ve ekonomik güç konsantrasyonu ile ilgili ek endişeleri ele alacak bir mevzuat öneriyor.

Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Sabit akçelerin hızla büyümesi bu işin aciliyetini artırıyor” ifadelerini kullandı.

Raporda çalışma grubu, sabit akçelerin ekonomiye veya bireysel kripto yatırımcılarına sunabileceği risklerden bazılarını ortaya koyuyor. Bunlara karşılık rapor, çözüm olarak sadece bankaların sabit akçe ihraç etmesi gerektiğini öne sürüyor. Ayrıca, emanet kripto para cüzdanları sağlayan herkesin “uygun federal gözetime tabi” olması gerektiği de söyleniyor. Raporda, harekete geçmemenin birçok insanı riske atacağı belirtiliyor.

Kongre harekete geçmediği taktirde çalışma grubu, Hazine Bakanlığı Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nin bazı sabit akçe faaliyetlerini sistemik riskler olarak belirlemek için adımlar atmasını tavsiye ediyor.

Ekim ayında, ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), sabit akçelerin tamamen itibari para birimleri tarafından desteklendiğini iddia ederek, Haziran 2016 ile Şubat 2019 arasında yanıltıcı beyanlarda bulunduğu için Tether sabit akçe ihraççısına 41 milyon dolar para cezası vermişti.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan raporların detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

FED Başkan Yardımcısı: Stablecoin’ler CBDC’leri gereksiz hale getirebilir

KaynakThe Verge