ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) Tarımsal Pazarlama Servisi (AMS), tedarik zinciri izlenebilirliği için dijital defter teknolojisinin (DLT) kullanılması da dahil olmak üzere organik tarım ürünleri için mevcut USDA düzenlemelerinde değişiklik yapılmasını önerdi.

Planlanan değişiklikler, üretim gözetimi ve yaptırımının yanı sıra ürünlerin taşınması ve satışını güçlendirmeyi amaçlıyor. Amaç, nihayetinde organik tedarik zinciri bütünlüğünü korumak ve hem tüketici hem de endüstri için USDA organik etiketine karşı güven oluşturmak. Kurum bu güveni inşa etmek için organik ürünlerin kontrol sistemlerini güçlendirmek, uçtan uca izlenebilirliklerini iyileştirmek ve USDA organik regülasyonlarını güçlü bir şekilde uygulamak istiyor.

AMS, kurumun tam tedarik zinciri izlenebilirliği hedefine ulaşması için bu sürecin başarısında önemli bir rol oynayacağını düşündüğü blokzinciri teknolojisini kullanacak. AMS bu konuya yönelik Walmart’ın IBM ortaklığıyla kurduğu Walmart Gıda İzlenebilirlik Girişimi‘ni örnek gösteriyor. Bu girişim mango, domuz eti ve yapraklı yeşillikler gibi çeşitli gıda ürünlerini izlemek için blokzinciri teknolojisini kullanıyor.

Walmart’ın bu konudaki başarısının da gösterdiği gibi dağıtık defter teknolojileri USDA’ya güvenli, şeffaf, doğrulanabilir ve neredeyse anında ürün takibi sağlayabilen bir tedarik zinciri çözümü sağlayabilir.

Hükümetlerin gıda ürünlerini izlemek için blokzinciri teknolojisinin tam potansiyelini uygulaması biraz zaman alırken şirketler bu teknolojiyi yıllardır kullanıyor. Yukarıdaki Walmart örneğinin yanı sıra Fransız perakendeci Auchan birçok farklı ülkede blokzinciri tabanlı gıda izlenebilirliği kullanıyor. Ayrıca IBM’in Food Trust platformu da Nestlé, Carrefour gibi büyük şirketler tarafından bir süredir kullanılıyor.

Blokzinciri tabanlı gıda takibi üreticiler için tedarik zincirini daha güvenli bir hale getirirken tüketiciler de gıdaların kökenini öğrenerek içleri daha rahat bir şekilde alışverişlerini gerçekleştirebiliyorlar.

FDA: Gıdada blokzinciri izlenebilirliği oyun değiştiren bir faktör

KaynakLedgerInsights