Avustralya’nın en büyük Mango üreticilerinden biri olan Manbulloo, blokzinciri tabanlı bir gıda izlenebilirliği platformu kullanarak Mango tedariğini takip edecek.

Platform, Kuzey Avustralya’yı Geliştirmek için Kooperatif Araştırma Merkezi (CRCNA), gıda izlenebilirliği blokzinciri firması Trust Provenance, Manbulloo ve bahçecilik firması Growcom tarafından ortaklaşa finanse edilen 2,5 yıllık Akıllı Tedarik Zinciri pilot projesinin bir parçası olarak geliştirildi.

Manbulloo, Trust Provenance tarafından birlikte tasarlanan deneme sırasında platformun kritik özellikleri belirlendi. Yapılan çalışmalarda konum, sıcaklık ve zaman gibi gerçek zamanlı veri noktalarının anında izlenmesi ve blokzincirine yüklenmesi test edildi. Geliştirilen platform son olarak Manbullo ve tedarik zincirinin diğer aktörleri tarafından bir gösterge paneli arayüzü aracılığıyla erişilebilir bir hale geldi.

Sonuç olarak tüm taraflar için maliyeti düşüren, gerçek zamanlı, güvenli, uçtan uca bir gıda izlenebilirliği çözümü geliştirilmiş oldu.

Manbulloo Kalite Müdürü Scott Ledger‘ın konuya yönelik açıklamaları şöyle: “Geçmişte, her bir zincir ortağı, ürünleri tanımlamak ve izlemek için kendi sistemlerini kullanıyordu. Bu da yineleme ve ekstra maliyetlerle sonuçlanıyordu. Ürün kimliği ve izlenebilirlik için GS1 Avustralya standardını uyguluyoruz, böylece tedarik zincirimizin üyeleri aynı ürün kimliği sistemini kullanabiliyor. Bu sadece zamandan ve maliyetten tasarruf etmekle kalmayacak, aynı zamanda insan hatalarını ve israfı da azaltacaktır.

COVID-19 salgının tedarik zincirlerinin dijitalleşmesini sağladığına değinen Trust Provenance CEO’su Andrew Grant ise konuya yönelik: “COVID-19 sonrası, bir ürünün nereden geldiği ve tedarik zinciri boyunca nasıl yönetildiği hakkında gerçek zamanlı veri sağlayabilmek, özellikle ihracat pazarlarındaki üreticiler, perakendeciler ve tüketiciler için giderek daha önemli hale gelecek.” ifadelerini kullandı.

Gıda izlenebilirliğinde blokzinciri kullanımı elbette sadece mango üretimiyle sınırlı değil. Bu tür izlenebilirlik sistemleri çiftçiler için daha sürdürülebilir ve güvenli bir ortam sunduğu için sütten kahveye, sebzelerde et ürünlerine kadar birçok ürün gamında blokzinciri tabanlı izlenebilirlik sistemlerinin kullanıldığını gördük. Üreticilerin maliyetleri azalmak istemesi, tüketicilerin ise satın aldıkları ürünün kökenine dair bilgilendirilme arzusu, blokzincirinin tedarik zincirlerinde yoğun bir şekilde kullanılmasına yol açtı.

FDA: Gıdada blokzinciri izlenebilirliği oyun değiştiren bir faktör

KaynakLedgerInsights