İtalyan futbol kulübü AC Milan, $ACM Taraftar token’larını başlatmak için blokzinciri tabanlı spor/eğlence sağlayıcısı Chiliz ile ortaklık kurdu. Kulüp ile taraftar katılımını artırmayı hedefleyen girişim, Socios.com’un platformunu kullanacak.

Dünya çapında tahmini 450 milyon taraftarı bulunan AC Milan, Socios.com için önemli bir ortak olacak. Ağda şu anda İtalyan ligi şampiyonu Juventus dahil olmak üzere 19 başka büyük spor organizasyonu da bulunuyor.

Paris Saint-Germain, FC Barcelona ve Atlético gibi diğer büyük takımlar da platformda taraftar token’larını başlatan takımlar arasında yer alıyor. Futbol kulüpleri bir yana, Socios.com’un UFC ve MMA gibi önde gelen e-spor organizasyonlarıyla da ortaklıkları bulunuyor.

Socios.com’un platformu, $ACM sahiplerinin anketlere erişmesine, VIP ödüllerine hak kazanmasına, “süper hayran” tanınırlığı kazanmasına ve diğer token sahipleriyle sohbet forumlarında etkileşimde bulunmasına olanak tanıyor.

Taraftar ve kulüp arasındaki etkileşimi artırıyor

Platformdaki taraftarlar ve kulüp yönetimi arasındaki daha önceki etkileşimler, taraftarların takımları için bazı kararlara katkıda bulunmalarına olanak sağlamıştı. Örneğin Juventus, kulübün iç ve dış saha formasını seçmek için platform üzerinden anket açmıştı. FC Barcelona ise soyunma odasına taraftarların tasarladığı sanat eserlerini yerleştirdi. Roma taraftarları da platform sayesinde kulübün baş antrenörüne doğrudan sorular sorma fırsatı yakalamıştı.

Bugüne kadar 450.000’den fazla kişi Socios’u indirdi. Yalnızca geçen yıl, platformda 14 milyon taraftar token’ı satıldı ve 700.000’den fazla oy kaydedilerek kulüpler ve ortaklar için toplamda 30 milyon dolar gelir elde edildi.

Taraftar token’ları futbol kulüplerinin blokzinciri teknolojisini kullandığı ilk alanlardan birisi oldu. Sadece Socios değil, Sorare, Animoca ve Dapper Labs gibi farklı platformlar da spor kulüpleriyle taraftar token’ları için benzer işbirlikleri yapıyor.

Liverpool Sorare’in blokzinciri platformuna katıldı