Avustralya merkezli agritech firması Aglive, Farmweekly’nin Avustralya’dan Çin’e yaptığı et sevkiyatları için bir blokzinciri izlenebilirlik denemesini tamamladığını açıkladı.

Aglive’nin blokzinciri platformu, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarından ve yapay zekadan yararlanarak çiftlikten masaya gelen ete kadar izlenebilirliği sağlıyor. Deneme, Macka’nın Yeni Güney Galler’deki çiftliğinden yerel mezbahaya, sonra da Brisbane’den Çin’e yapılan gönderimi içeriyordu. Testler ilk olarak Ocak 2020’de başlamıştı.

Aglive yönetici direktörü Paul Ryan konuyla ilgili olarak: “Koronavirüs ışığında, Avustralya tarımı ile gıda arasındaki bağlantıyı güçlendirmek hiç bu kadar önemli olmamıştı. Artık gıda sahtekarlığı ve ilgili sağlık risklerinin, veri eksikliği ve izlenebilirlik nedeniyle artan bir sorun haline geldiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle tüketici güvenini yeniden sağlamak için birlikte çalışmalıyız.” ifadelerini kullanıyor.

MLA’nın verilerine göre Çin, Avustralya sığır etinin en büyük müşterileri arasında. Bölgede halen üretimde olan farklı sığır eti izlenebilirlik projeleri de bulunuyor. 2013 yılında kurulan Aglive ilk olarak hayvancılık akreditasyonunu entegre eden bir çiftlik yönetimi uygulaması başlatmıştı. Çözüm, tedarik zinciri işlemlerinde önemli bir belge olan gıda güvenliği güvencesi sertifikası olan Ulusal Satıcı Beyannamesi’nin (NVD) dijital bir versiyonunu kullanmıştı.

Aglive, 2019 yılında blokzinciri firması TBSx3 ve GPS araç takip firması Austracker ile birleştiğini duyurdu. Ortaya çıkan çözüm, Aglive’nin tedarik zinciri belgelerindeki uzmanlığını, TBSx3’ün blokzincirini ve Austracker’dan lojistik takibini kullanarak sığır eti izlenebilirliğini sağlıyor.

Tedarik zinciri izlenebilirliği Avustralya’nın Ulusal Blokzinciri Yol Haritası altındaki en önemli öncelikler arasında. Dolayısıyla ülkeden bu alan yönelik daha fazla çözüm geliştirilmesi muhtemel.

Avustralya turunçgil ihracatını blokzinciriyle takip edecek

KaynakLedgerInsight