Azerbaycan Cumhuriyeti, 2019 yılının sonuna kadar blokzinciri tabanlı bir dijital kimlik projesini tamamlamayı planlıyor.

Azerbaycan Merkez Bankası (CBA) IT bölümünün yöneticisi Farid Osmanov, yeni sisteme 2020 yılının ilk çeyreğinde geçilebileceğini söyledi.

Trend News’in haberine göre Osmanov, 4. Uluslararası Bankacılık Forumu’nda yaptığı konuşmada bu planlardan bahsetti. CBA yöneticisi, kredi kuruluşlarına aktarılan kişisel verilerin güvenliği ve operasyonların çoğunluğunun uzaktan işlenmesi açısından sistemin potansiyelini vurguladı.

Osmanov bu projenin, diğer bankacılık hizmetlerinin de dahil edilerek terörizmin finansmanını ve kara para aklamayı önleyen fon izleme sistemlerinin otomasyonuna da yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Sistemin benimesinin ardından bu durumun, “Azerbaycan Merkez Bankası’nın açık bankacılığa geçişi” olarak sonuçlanması bekleniyor.

Blokzinciri destekli kimlik doğrulama, 2018 yılından beri Azerbaycan’ın teknoloji yol haritası üzerinde. Yerel yönetim bununla ilgili olarak dijital bankacılıktaki teknolojik ilerlemeleri koordine etmek için “2018-2020 Dijital Ödemelerin Yaygınlaştırılmasına İlişkin Devlet Programı”nı yürürlüğe koymuştu.

Blokzinciri tabanlı kimlik tanıma teknolojileri son zamanlarda ülkelerin gündeminde olan bir konu. Geçtiğimiz günlerde de Çin’in şehirler için kimlik tanıma sistemini tanıttığını duyurmuştuk. Teknolojinin şeffaflığı ve dağıtık yapısı akıllı şehirler için bağlantı ve veri paylaşımını iyileştireceği gibi Osmanov’un da bahsettiği gibi kişisel verilerin korunması konusunda oldukça büyük bir potansiyel vadediyor.

KaynakCointelegraph