Oyun insan yaşamının en temel unsurlarından birisi. Bebeklik ile gözümüzü bu dünyaya açtığımız andan itibaren hayatı oyunlar ile öğreniyoruz. Ancak oyun her zaman öğretici bir fonksiyona sahip olmak zorunda değil. Eğlenmek için de oyunlar oynanıyor.

Oyunların dört temel bileşeni var; hedefkurallarrekabet ve etkileşim. Bu bileşenler gerek fiziksel gerekse zihinsel olarak bir oyun tasarımında kullanılabiliyor. Futbol fiziksel bir oyun, satranç ise zihinsel bir oyuna örnek verilebilir. Diğer yandan bir planlama ve zihin faaliyeti olmadan futbol oynamak da pek mümkün değil, bunu göz ardı etmemek lazım.

Günümüzde artık hayatın doğal bir parçası haline gelen dijital video oyunlarının tarihi ise 1950’nin başlarına uzanıyor. Bu yazının amacı bu tarihçeyi anlatmak değil ama fırsat bulup araştırmanızı şiddetle tavsiye ederim, oldukça keyifli bir tarih okuması olacaktır.

Dijital video oyun endüstrisi bugün dünyanın en büyük endüstrilerinden birisi. 2020 yılında pazarın küresel büyüklüğünün 173 milyar dolar civarında olduğuna dair verilere sahibiz. Gelecek 5 yılda pazarın 315 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Pazar kârının aslan payını 65 milyar dolara yakın hacim ile mobil oyunlar, 30 milyar dolarlık kısmını PC ve kalan kısmını da konsol oyunları alıyor.

Blockchain ve Oyunlar

Blockchain teknolojisinin, merkezi olmayan bir yaklaşımla, güvenli şekilde veri kaydını mümkün kıldığını biliyoruz. Kaydedilen verilerin sahipliği ise bir şifre anahtarı (private key) ile sahipleri tarafından kontrol edilebiliyor. Bu yaklaşım farklı dijital varlıkların sahipliğini, merkezi herhangi bir yapının müdahalesi olmaksızın, güvence altına almayı mümkün kılıyor.

Blockchain teknolojisinin getirdiği bu imkânı ilk olarak Bitcoin ağına bütünleşik çalışan Counterparty isimli platform üstünde geliştirilen ve 2015 yılında açılan Spell of Genesis isimli oyun kullandı. Aradan geçen zaman zarfında akıllı sözleşmelerin gelişmesi ile blockchain tabanlı pek çok oyun ortaya çıktı. Crypto Kitties, Axie Infinity ve daha fazlası. PlaytoEarn veya DappRadar bu oyunların farklı listelerini görmek için güzel kaynaklar.

Peki, neden bir oyunu blockchain altyapısına taşıyalım?

Aslında bunun cevabı basit; oyun içindeki unsurların sahipliğini oyunculara vermek. Ancak tek sebep bu değil. Şöyle bir liste yapabiliriz;

  • Dijital varlıkların gerçek sahipliğini sağlamak
  • Merkeziyetsiz oyunlar geliştirmek
  • Güvenliği ve güvenilirliği sağlamak
  • Oyuncuların belirlediği ekonomiler yaratmak
  • Merkeziyetsiz pazar yerleri oluşturmak
  • Oyunlar üstü evrenler yaratmak

Tüm bu maddeleri hayali bir örnek ile anlatabiliriz; World of Warcraft (WoW) çok oyunculu devasa bir online oyun. WoW’un blockchain tabanlı bir sürümünü oynadığınızı düşünelim. Böyle bir oyunda karakteriniz, karakterinizin giysileri, altınlarınız ve oyun içinde sahip olduğunuz her şey artık oyunu geliştiren firmanın kontrolünde değil, gerçekten dışarıdan müdahaleye kapalı ve mülkiyetin bütünüyle size ait olduğu bir yapıya sahip olacaktır.

Oyun merkeziyetsiz bir yapıda çalıştığı için oyun yapımcısına aylık ücretler ödemek yerine, altyapının ayakta kalması için gayret ve çaba harcayanlar gelir elde edecektir.

Sistem dış müdahalelere karşı blockchain teknolojisi ile korunduğu için güvenli ve aynı zamanda güvenilir olacak, oyuncular ellerindeki varlıkları sistemin ayakta kalması için ihtiyaç duyulan en düşük komisyon bedelini ödeyerek pazar yerlerinde değerlendirecek ve bunların hepsinden ötesi oyuncular karakter ve eşyalarını farklı oyunlar arasında taşıma şansına sahip olacaktır.

Günlerinizi belki de yıllarınızı harcayarak geliştirdiğiniz karakterlerin ve diğer oyun unsurlarının itibari paralar karşılığında alınıp satılması gibi faydaları, blockchain dünyasına yabancı olmayanlar için, tahmin etmek ise gayet kolay.


Ahmet Usta’nın BTCHaber’de yayımlanan yazısının devamına buradan ulaşabilirsiniz.

KaynakBTCHaber
Ahmet Usta lisans eğitimin İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği programında ve yüksek lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi MBA programında tamamlamıştır. Profesyonel iş hayatına çeşitli dergilerde yazarak başlayan Usta, kariyeri boyunca farklı kurumlarda Bilgi Teknolojileri yöneticisi olarak görev almış aynı zamanda farklı yayınlarda düzenli olarak yazarlığa devam etmiştir. Infomag, Bloomberg Business Türkiye gibi saygın dergilerde teknoloji editörlüğü yapan Usta, farklı ölçeklerde dijital ve basılı medya kanallarının kurulması ve yönetilmesine liderlik etmiştir. . Usta, The Startup Owner’s Manual ve Identity is the New Money isimli kitapları Türkçe’ye çevirmiş, İngilizce Coopetition kavramını Türkçeye Rekaberlik karşılığı ile kazandırmıştır. Blockchain 101 kitabının eş yazarı olan Usta, aynı zamanda profesyonel bir konuşmacı ve eğitmendir.