Blockchain teknolojisi, kar amacı gütmeyen kuruluşlardaki bağış fonlarının takibini kolaylaştırabilir.
New York merkezli Seneca Park hayvanat bahçesi yıllardaki dünyanın çeşitli yerlerindeki koruma projelerine fon sağlıyor. Ancak hayvanat bahçesinin programlama ve koruma eyleminin direktörü Tom Snyder, yıllık 77.000 dolar bağışın nasıl harcandığı konusunda hiçbir fikri olmadığını belirtiyor.
Snyder, Financial Times’a verdiği röportajda: “Parayı gönderiyorsunuz ve o parayla ne yapıldığına dair yıllı bir rapor alıyorsunuz. Bazen kar amacı gütmeyen kuruluşların yavaşlığından dolayı bu yıllık rapor inceleme döneminin bitiminden 6 ay sonra bile gelmiyor. Yani bu geri dönüşü almak 18 ay sürebiliyor. Çoğu zaman ise gönderilen paranın söylenildiği gibi kullanılmadığı ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
Snyder, bu sorunu çözmek için kar amacı gütmeyen açık kaynaklı yazılım geliştirme topluluğu olan Ixo Vakfı ile çalışacaklarını ve Madagaskar’da yer alan Ranomafana Ulusal Park’ındaki ağaçlandırma projesi için gönderdikleri bağışın takibini yapacaklarını söylüyor.
Blockchain teknolojisi ile desteklenen Ixo’nun platformu, Madagaskar’daki yağmur ormanlarında neler olup bittiğini göstermek için kablosuz sensörlere ve uydu görüntülerine bağlı akıllı telefonlar kullanacak.
Ixo’nun kullandığı araçlar her bir fidan dikildiğinde onun fotoğrafını çekecek ve GPS koordinatlarını belirleyecek. Daha sonra bunları uydu görüntüleri ve yüzeydeki sensörlerin verileriyle kıyaslayacak. Böylelikle belirli alanda ağaç artışının olup olmadığı doğrulanacak. Bu sistemin gelecek yılın Şubat ayından itibaren faaliyete geçmesi bekleniyor.