2009 yılındaki çıkışından bu yana Bitcoin, birçok teknolojik gelişmeye ön ayak oldu. Bugün adını duyduğumuz yüzlerce kripto para birimine ilham vermekle kalmayıp finans sektöründe de büyük bir hareketliliğe sebep oldu.
Ancak bu hareketliliğin sebebi sadece kripto para birimleri değil, sonraki zamanlarda Bitcoin’den çok daha fazla ilgi görmeye başlayan blokzinciri teknolojisiydi. Birçok insanın kripto para birimlerinin altında yatan teknoloji olarak tanıdığı blokzinciri, bugün finans ve bankacılık başta olmak üzere farklı endüstrilerin dönüşümüne yol açıyor.
Peki finans sektörünün temel problemleri neydi? Blokzinciri bunlara nasıl çözüm oldu? Bu yazımızda bu teknolojinin finans sektörü için sunduğu bazı temel çözümlerde bahsedeceğiz.
Müşterini Tanı (KYC) harcamaları
KYC geçerli bir kimlik doğrulama çözümü olmasına rağmen şirketlerin çok fazla para harcamasına sebep oluyor. 2017 yılında yapılan bir Thomson Reuters anketine göre büyük şirketlerin bünyelerinde çalıştırdığı KYC uzmanları sayısı ortalama 307 olarak belirlendi. 2016’da ise bu sayı ortalama 68 olarak belirtilmişti.
Bunun ne kadar maliyetli olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Sürekli olarak yapılan güncellemeler zaman alıcıdır ve bankaların, diğer bankaların müşterileriyle ilgili mevcut bilgilere erişmesi için tek bir veritabanına geçmesi gerekir. Bu nedenle veritabanı güncellenmeden bilgilerini güncelleyemezler.
Blokzinciri teknolojisiyle ise müşteri verilerindeki tüm değişiklikler tüm sistem üyeleri için otomatik olarak yenilenir. Böylelikle finansal kurumlar, birisi müşteri olarak kaydolduğunda KYC protokolünü yeniden başlatmak zorunda kalmayacaklar. Güncellemeler anlık olacağı için bekleme süresi de oldukça azalacak.
Karmaşık evrak işleri
Mali işlerin çoğunda bürokrasi engellerine takılmak oldukça muhtemel. Bununla birlikte sözleşmeler, faturalar ve çeşitli evrak gereksinimleri hem zaman hem de maliyet açısından büyük kayıplara sebebiyet veriyor.
Akıllı sözleşme kavramı bu noktada devreye giriyor. Akıllı sözleşmeler, koşulların değerlerini otomatik olarak güncelleyen, sonlandıran ve belirleyen sözleşmeler oluşturmak için blokzinciri teknolojisini kullanır. Bu tür bir teknoloji, tüm finansal işlemleri engelleyen bürokrasinin büyük bölümünü ortadan kaldırabilir.
Dolandırıcılık koruması
Bankacılık sektörü güvenlik açısından diğer sektörlere kıyasla her ne kadar daha önde olsa da hala bazı dolandırıcılık yöntemlerinden muzdarip. Blokzinciri teknolojisi ise bankaların sık sık karşılaştığı DDOS saldırılarını neredeyse imkansız hale getiriyor.
Blokzinciri ağlarının tek bir merkezi yoktur. Bu da tek bir merkezin açığını bulup saldırmayı alışkanlık haline getiren bilgisayar korsanlarının elini kolunu bağlayan bir durum. Bir blokta yapılan değişikliğin ağdaki tüm bloklarda da yapılması gerektiği için gerçekleştirilen saldırılar anlamsız kılınıyor.
Doğrudan ödemeler
Parayı bir yerden diğerine (özellikle uluslararası amaçla) aktarmak için dizi aracı devreye giriyor. Bankalardan, kredi işlemcilerinden ver daha birçok şeyden geçen bu işlemler zaman alıcı ve maliyetli oluyor. Blokzinciri teknolojisi ise aracıları ortadan kaldırarak tamamen eşler arası bir sistem kurulmasına imkan tanıyor. Böylelikle hem bankalar hem de bireyler daha hızlı işlemlerden ve düşük maiyetlerden yararlanabiliyorlar.