Araştırma firması IDC küresel blokzinciri harcamalarına yönelik öngörülerini yüzde 7,7 oranında düşürdü. Firma bu sene harcamaların yüzde 57,7 oranında artış göstererek 4,3 milyar dolar değerine ulaşacağını tahmin ediyor.

Düzenli olarak sektörel öngörülerini paylaşan IDC, 2020 yılındaki öngörüleriyle birlikte 2023 tahminlerini de düşürdü. COVID-19 öncesi blokzinciri harcamalarının 2023’te 16 milyar dolar seviyesine ulaşacağını tahmin eden araştırma şirketi, şu anda harcamaların yaklaşık 14,4 milyar dolara ulaşacağını düşünüyor.

IDC, COVID-19 salgınının yarattığı ekonomik sıkıntıların blokzinciri sektöründe de etkili olacağını söyleyerek öngörülerindeki düşüşün nedenini açıklıyor.

2 ay önceki raporunda Avrupa’daki blokzinciri harcamalarının COVID-19 nedeniyle yüzde 8 düşeceğini açıklayan IDC, Asya Pasifik‘te yüzde 6’lık bir düşüş öngörüyor. Sınır ötesi ödemeler, ticaret finasmanı ve düzenleyici uyumluluğu alanlarında blokzinciri teknolojisini kullanmaya başlayan bölgenin küresel blokzinciri harcamalarına katkısı yüzde 19,3 seviyesinde. ABD ise 2020 yılında blokzinciri harcamalarına en çok katkı yapan ülke konumunda.

En fazla düşüşün ise konaklama, ulaşım ve turizm gibi endüstrilerde görülmesi bekleniyor. Bu endüstrilerin blokzinciri harcamalarında yüzde 9,5 ya da daha fazla bir düşüş söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra küresel blokzinciri harcamaları finans sektöründe de hafif bir düşüş görecek. Buna rağmen bu yıl bankacılık, menkul kıymetler ve yatırım hizmetleri ve sigorta endüstrilerinin blokzinciri teknolojilerine 1,6 milyar dolardan fazla yatırım yapması bekleniyor.

COVID-19 salgının dünya çapında yarattığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle yatırımcılar artık kartlarını daha tedbirli oynamaya başladılar. IDC’nin raporuna göre blokzinciri sektörü de bundan etkilecek. Tüm bunlara rağmen sektöre yapılan harcamaların bir önceki yıla oranla yüzde 57 artması bekleniyor. Bu da blokzinciri adına çok da karanlık bir tablo olmadığının en büyük göstergesi olarak kabul edilebilir.

IDC virüs salgınının blokzinciri harcamalarına yönelik etkisini paylaştı

KaynakIDC