IBM Japan, CO2’nin yakalanmasını ve yeniden kullanımını izlemek amacıyla blokzinciri teknolojisini kullanan CO2NNEX çözümü geliştirmek için Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ile ortaklık kurdu.
Mitsubishi, CO2’yi yakalayan fiziksel altyapıdan sorumlu olacak. IBM ise onu izlemek için kullanılan dijital platformu sağlayacak.
Aşırı CO2 emisyonları, iklim değişikliğiyle mücadele için ele alınması gereken en önemli konulardan birisi. Şirketlerin üretimde yayabilecekleri CO2 miktarını sınırlamak için hükümetler ve uluslararası anlaşmalar tarafından çeşitli düzenlemeler hayata geçirdi. Bununla birlikte birçok kuruluş karbon nötrlüğü sağlamayı hedefliyor.
Bu konuya yönelik CO2 Yakalama, Kullanım ve Depolama (CCUS) alanında da bir gelişme görünüyor. CCUS ekipmanları, endüstriyel faaliyetler tarafından üretilen CO2 çıktısını yakalar, taşır ve depolar ve bunun yeraltında depolanmasını veya üretimde yeniden kullanılmasını sağlar. Fazla CO2’nin temel kullanımlarından biri petrol ve gaz çıkarma içindir, ancak diğerleri arasında plastik üretimi, karbonatlı içecekler, yangın söndürücüler ve çok sayıda başka uygulama yer alıyor. Mitsubishi bu tür karbon yakalama ekipmanları için %70 pazar payına sahip olduğunu iddia ediyor.
CO2NNEX, blokzinciri kullanımıyla CO2’nin toplanmasını ve dağıtımını izleyerek şeffaflık sağlıyor. Çözüm, CO2 yakalama ve kullanım oranları hakkında veri sağlayarak şirketleri karbon nötrlüğüne ulaşmada destekliyor.
Bu yılın Mayıs ayında IBM’in dijital platformu için bir PoC gerçekleştirildi. Başarısının ardından, Mitsubishi ekipmanlarının kullanımıyla birlikte karbon ticaret piyasası platformu geliştiriliyor.