Kripto para birimleri genelde ciddi dalgalanmaları ve dolandırıcılara yönelik istenmeyen bağlantılarıyla biliniyor olabilir, ancak dijital para birimlerinin iyilik için kullanılma potansiyelini unutmayalım. Dünyada herhangi bir bankacılık altyapısına erişimi olmayan 1,7 milyardan fazla insan var. Blokzinciri tabanlı dijital paralar bu soruna çözüm olabilir.

Forbes yazarı Robert Anzalone bir yazısında sabit akçelere (stablecoin) yönelik: “Sabit akçe, bankacılığın istikrarlı bir parasal değer ve değişim deposu yaratması için bir yol olabilir. Dijital teknolojiye erişim tüm ülkelerde artarsa, bankasız ve fakirlerin etkisi, yerel ve daha az esnek finansal sistemler üzerinde yaygın bir kripto para benimsenmesi yaratabilir.” ifadelerini kullanıyor.

Bu ifadelerinde haksız değil dünkü sabit akçeler altın ve ya ABD doları gibi maddi varlıklara bağlandığından günlük kullanım için ideal olan tutarlı bir değeri korumak üzere tasarlanmıştır. Finansal katılımı destekleyen bir para birimi fikri, dünya çapında finansal yorumcular tarafından şüpheyle karşılanan bir fikir. Peki ya dünyanın dört bir yanındaki bankasız vatandaşlara blokzinciri tabanlı finansal çözümler getirme fikri?

Blokzinciri bankasızlara çözüm olabilir mi?

Bankasızlar için finansal altyapı sağlamak birçok banka için risklidir. Bu tür çabalarla ilişkili maliyetler yüksektir ve yatırımların geri dönüşünün olacağının garantisi yoktur. Dolayısıyla bankalar bu kumarı oynamaktan çekiniyor. Blokzinciri teknolojisinin devreye gireceği nokta da tam burası.Blokzinciri ağlarının sahip olduğu yüksek güvenlik düzeyi be teknolojinin sınır ötesi ödemeler ya da transferler için aracıya ihtiyaç duymaması, finansa işlemleri hızlı ver verimlik bir şekilde gerçekleştirebileceği anlamına geliyor.

Blokzincirinin değiştirilemez yapısı müşterilerin ödeme yaparken veya alırken müşterilere güvenlik sağlamasına yol açıyor. Müşteriler e-cüzdanlara erişebildiği sürece ise teknolojiyi  çalıştırmanın minimum bir maliyeti var.

Teknolojinin faydalarından belki de en önemlisi, blokzincirinin kullanıcıların hem yerel hem de uluslararası ölçekte para transfer ettiklerinde kendi somut dijital kimliklerini yanlarında taşımasına olanak tanıması olarak gösterilebilir.

Blokzincirinin güzelliği, bir nesil önce imkansız görünen şeyleri tamamen mantıklı hale getirebilir gibi görünüyor. Blokzinciri olmasaydı Bitcoin dünyada bu kadar fırtınalar estiremezdi. Şimdilerde ise bu teknolojinin birçok endüstride kullanılması bekleniyor.

İstatistikler, dünya çapında çok sayıda toplumun hala finansal altyapı eksikliğinden muzdarip olduğunu gösteriyor. Blokzinciri ve sabit akçeler bu probleme büyük ölçüde çözüm olabilir. Henüz bankacılıktan yoksun nüfusun finansmanını yönetmesine yardımcı olan bir kripto para birimi olmasa da blokzinciti, nihayet bankacılığa kapsayıcılık getirebilecek bir ortam yaratma yeteneğine sahip.

1,7 milyar insanı hesaba katarsak, blokzincirinin bankasızlara finansal katılım sağlaması birçok endüstriyi hareketlendireceği gibi küresel finansa sektörünü de önemli ölçüde değiştirme potansiyeline sahip.

Blockchain, yoksulluğu azaltmak için en iyi bankacılık alternatifi mi?

KaynakIBM