Globenova Corporation’ın yönetici ortağı Toks Olaoluwa, blokzinciri teknolojisinin seçim süreçlerindeki zorluklara çözüm olabileceğini söylüyor.

Lagos’ta düzenlenen Blokzinciri Teknoloji Zirvesi’nde konuşan Olaoluwa, blokzincirinin güvenilir dijital kayıt ve şeffaflık sağlayan çığır açıcı bir teknolojini olduğunu belirtti. Olaoluwa, blokzinciri teknolojisinin kayıt ve oy toplama ile birlikte gelen yanlış uygulamaların tüm zorluklarını çözmeye yardımcı olabileceğini şöyle açıklıyor:

Blokzincirinin kripto para birimi olduğu fikrini düzeltmek için eğitim bilincine ihtiyacımız var. Blokzinciri kripto para birimi değildir. Afrika’da blokzinciri teknolojisinin kullanımıyla ilgili ilk örneklerden biri Nijerya Gümrük Hizmeti. Nijerya’da blokzinciri teknolojisini kullanan ilk kişilerden oldular.

Teknolojinin başka bir kullanım alanı olarak tapu sicil kayıtları da gösterilebilir. Bu kayıtlar seçimlerdeki problemleri ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Bununla birlikte faturaların düzenlenmesi, verilerin bakımı, ödeme etkinliği, doğrulama gibi pek çok faaliyette de yine blokzinciri teknolojisi kullanılabilir. Ayrıca hükümet blokzinciri teknolojisiyle kısa sürelerde belge doğrulaması da gerçekleştirebilir.

Blokzinciri teknolojisinin potansiyelini anlatmaya çalışan Olaoluwa, bu teknolojinin birçok alanı dönüştüreceğini ve yeni iş fırsatları yaratabileceğini söylüyor.

Özellikle Nijerya’da yaşanan seçim süreçlerindeki zorluklara bir çare olması beklenen teknolojinin daha önce ABD’de de benzer bir şekilde seçimler için kullanıldığını biliyoruz. Blokzinciri teknolojisi her ne kadar başlarda daha çok finans sektörü ile anılsa da teknolojinin sunduğu potansiyel birçok sektörde olduğu gibi seçimlerdeki problemlerin de ortadan kaldırılmasına olanak tanıyabilir.