Önümüzdeki Kasım ayında ABD başkanlık seçimleri gerçekleştirilecek. Donald Trump ve Joe Biden seçim kampanyalarına devam ederken ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm çalışmaların aksamasına sebep oldu.
ABD’de etkisi ciddi bir şekilde hissedilen pandeminin Kasım ayına kadar devam etmesi durumunda seçimlerde nasıl oy kullanılacağı tartışma konusu oldu. Seçim sosyal mesafe kurallarında gerçekleştirilebilecek mi ya da salgının o dönemki durumu ne olacak merak konusu.
Bunun için düşünülen birkaç çözüm var. Seçmenler sandık başına gidip sosyal mesafeyi koruyabilirler ancak bu riskli bir seçenek. Diğer taraftan bazı bölgelerde sandıklara gitmeden postayla oy kullanma çözümü de uygulanabilir. Tartışılan bir başka çözüm ise tüm süreçlerin online ortama taşınması, ancak bunun taşıdığı birtakım riskler de endişelendiriyor. Peki blokzinciri teknolojisi buna çözüm olabilir mi?
Blokzinciri tabanlı oylama halihazırda ABD’deki birkaç küçük çaplı seçimde kullanıldı. Geçtiğimiz haftalarda kongre toplantılarındaki oylamalar blokzinciri platformu Voatz aracılığıyla yapılırken West Virginia, Utah ve Colorado’daki bazı belediye seçimlerinde de yine Voatz uygulamasından yararlanılmıştı.
Ancak genel kanı, her ne kadar küçük çaplı yerel seçimlerde ve toplantılarda kullanılsa da blokzinciri teknolojisinin ülke çapında bir seçimi kaldıramayacağı yönünde. Uzmanlar, toplumun henüz buna hazır olmadığını düşünüyorlar. Ayrıca teknolojinin güvenlik açısında başarılı bir şekilde uygulanabileceğine yönelik şüpheler var, zira MIT araştırmacıları West Virginia seçimlerinde kullanılan Voatz uygulamasının bazı zayıf noktaları olduğunu ortaya çıkartmıştı. Voatz sonrasında bunun bir yanlış anlaşılma olduğuna yönelik açıklamalarda bulunsa da toplum nezdinde bir güven kaybı yaşadı.
Blokzinciri Oylamalarındaki Problem
İsrail merkezli blokzinciri şirketi Orbs’un stratejisinden sorumlu Danny Brown Wolf da blokzinciri teknolojisinin henüz bu kadar büyük çapta bir seçim için hazır olmadığını söyleyenlerden. Wolf blokzinciri tabanlı oylama uygulamlarının çözmesi gereken problemler olduğunu düşünüyor. Bunların başında ise kimlikleri yönetmek ve gizliliği korumak geliyor. Wolf’a göre kayıtlar blokzincirine kaydedileceği için sonsuza kadar orada kalacak ve değiştirlemeyecek. Dolayısıyla her iki veri kümesine de sahip olanlar bu veri kümelerini karşılaştırarak kimin oy kullandığını öğrenebilirler. Veriler şifrelenmiş olsa bile yakın bir gelecekte bilgisayarlar bu şifreleri kırabilecek güçte olacaklar.
Blokzinciri teknolojisinin oylama konusunda henüz yolun başında olduğu aşikar. Dolayısıyla ABD’nin önümüzdeki başkanlık seçimlerinde kullanılması pek muhtemel görünmüyor, ancak bu teknolojinin şimdiden böyle tartışmalara konu olması gelecek için umut vadediyor. Blokzinciri teknolojisi yeterli olgunluğa ulaştığında seçim kuyruklarında sıra beklemek tarihe karışabilir.