Geleneksel finans sektörü şaşırtıcı derecede verimsiz. Gelişmiş ülkelerde bile ödemeler güvenilmez, yavaş ve maliyetli olabiliyor. Son yılların popüler teknolojisi blokzinciri bu sorunları ortadan kaldırabilir.

ABD’deki tüketici finans sistemini ele alalım. ACH (automatic clearing house) ödemelerinin işleme koyulması 3 iş gününe kadar sürebiliyor ve genellikle ücretli. Sınırlar genellikle, her ay ne sıklıkta ve ne kadar transfer edilebileceği konusunda belirleniyor.

Modernizasyona ihtiyaç duyan sadece bankadan bankaya ödemeler değil. Uluslararası para transferleri de gizli maliyetler ve yavaş transfer süresi sorunlarıyla boğuşuyor. Banka ve kredi kartı ağları, küçük ve orta ölçekli işletme gelirlerinden giderek daha fazla ücret almaya başlıyor.

Neyse ki teknolojik inovasyon çağı, hem küresel ekonomi hem de ödemeler için yaygın bir değişim getirmenin eşiğinde.

Temel Farklılıklar

Blokzinciri teknolojisindeki halka açık ağlar, günümüzün eski sistemlerine sürtünmesiz bir alternatif için iyi bir örnek. Açık, şeffaf, adil ve eşit blokzinciri teknolojisi, internet bağlantısı olan herkesin işlemlerini halka açık bir deftere göndermesini ve güvence altına almasını sağlıyor.

Geleneksel bankacılık, blokzincirinin açık kaynaklı yapısının sunduğu değerlere karşın inatla opak kalıyor. Finans kurumlar, dolandırıcılık dahil olmak üzere kapalı sistemlerden yılda milyarlarca dolar zarar ediyor. İronik olarak Bitcoin, genellikle yasadışı işlemlerin önde gelen kolaylaştırıcısı olarak günah keçisi ilan edilse de veriler aksini kanıtlıyor.

Teknolojik Avantajlar

Blokzinciri teknolojisinin ödemeler dünyasını dönüştürmek için sahip olduğu doğal avantajlar ve potansiyel hızla fark ediliyor. Blokzinciri mimarisinin dijital doğası, bilgiyi güvenli bir şekilde aktarmak için sıfırdan amaca uygun olarak inşa edildiği anlamına gelir.

Bir blokzinciri ağında işlem yapmak genellikle birkaç dakika (hatta saniyeler) kadar kısa sürüyor ve komisyonlar geleneksel finanstan çok daha düşük. Dolayısıyla teknoloji ve ödemeler için verimlilikteki bu büyük sıçramadan yararlanmak için yarışan girişimlerde bir patlama meydana geldi.

FinTech’ler tüketicilerin finansal ürünlerle olan etkileşimini dönüştürüyor. Fiat ve dijital para birimlerinin anında aktarımı ve takası, para transferleri için küresel ortalama maliyetin çok altında ücretler, düşük maliyetli satış noktası entegrasyonu ve perakendeciler için makul komisyonlar bu tür şirketlerin sunduğu faydalara örnek olarak gösterilebilir.

Blokzinciri teknolojisinin sunduğu avantajlar FinTech’lerin çevikliğiyle birleşerek ödemeler sektöründe önemli adımların atılmasına ve geleneksel finans kurumlarının dönüşmesini sağlayabilir. Özellikle pandemiden sonra geleneksel kurumların dijitalleşmeye sıcak bakması FinTech’lerin ve blokzinciri teknolojisinin etkinliğini önemli ölçüde artırdı.

Ripple, “Ödemelerde Blokzinciri 2020” raporunu yayınladı

KaynakTGDaily