Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, klasik para anlayışından farklı olarak ortaya çıkan dijital para ve kripto para kavramlarına yönelik bir araştırma raporu yayımladı.

Dijital paranın son yıllardaki artan kullanımı ülkelerin ve kurumların bu konuyu öncelik haline getirmesine sebep oldu. Dünyanın farklı yerlerindeki birçok merkez bankası dijital ve kripto paraların potansiyel kullanım alanlarını araştırırken ülkemizde de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda da “Blokzinciri Tabanlı Dijital Merkez Bankası Parası” çıkarılması kararı yer alıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nun bu bağlamda hazırladığı rapor dijital para ve kripto kavramlarını detaylı bir şekilde ele alıyor. Kripto para teknolojilerinden ve özelliklerinden bahsedilen raporda kullanım alanlarına yönelik detaylar da paylaşılıyor.

BTK kripto para birimlerinin kullanım alanlarına örnek olarak seyahat, emlak, sosyal medya, eğitim, bağış ve fon bulma, motorlu taşıt endüstrisi, perakende satış, dijital yayıncılık, sanat eserleri alışverişi ve oyun endüstrisini gösteriyor.

Kripto paranın dünyada ve Türkiye’deki durumuna da değinilen raporda 2020 yılı itibarıyla Türkiye’de 2.400.000 üzerinde insanın kripto paraya sahip olduğu belirtiliyor. Türkiye’de en çok yatırım yapılan 5 kripto para birimi ise Bitcoin, Ripple, Digibyte, Bitcoin Cash ve Stellar olarak sıralandı.

Rapora göre Sermaye Piyasası Kurulu‘nun (SPK) kripto paralarla ilgili yaptığı düzenleme çalışmaları önümüzdeki dönemde ilgili piyasadaki büyümeyi destekleyecek. Söz konusu çalışmaların tüketici güvenini artırma yönünde olumlu katkılar sağlayacağı öngörülüyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun dijital ve kripto paralara dair yaptığı araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kripto para birimlerine yönelik kurumsal ilgi yükselişte