Kripto para birimi piyasasının değeri bugün yaklaşık 200 milyar dolar civarında. 2017 yılında ise bu değer 18 milyar dolar civarındaydı. Bu da dijital varlıkların ana akıma daha çok yaklaştığının bir göstergesi olabilir. Bu yükselişteki önemli bir pay ise kurumsal yatırımcılara ait.

Kripto varlık sektöründeki etkileyici büyümenin bir kısmı, kurumsal yatırımcıların paralarını Bitcoin ve diğer kripto varlıkları da dahil olmak üzere alternatif yatırımlara taşımasına bağlanabilir.

Para basmak ve faiz oranlarını düşürmek gibi dünya hükümetlerinin enflasyonist politikaları, daha fazla kurumsal oyuncuyu kripto paraya yöneltti. Ark Invest ve Horizon Kinetic gibi çok sayıda tanınmış yatırım fonu, şu anda yönetilen dijital varlıklarda milyarlarca dolara sahip.

Yeni oyuncular da gün geçtikçe kripto alanına katılmaya ilgi gösteriyor. Örneğin, JP Morgan kısa süre önce blokzinciri konsorsiyumu Consensys için bir bağış toplama turuna 20 milyon dolar yatırım yapma planlarını açıklayarak dijital varlıklara yönelik duruşunu değiştirdi. Benzer şekilde, Alman Commerzbank’ın yatırım kolu olan CommerzVentures, dijital varlık güvenliği girişimi Curv’e yatırım yaptığını açıklamıştı.

Bu süreçte Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), potansiyel Bitcoin fiyat artışlarından kâr etmek isteyen kurumsal oyuncular için önde gelen bir yatırım aracı olarak ortaya çıktı. 2014 yılında kurulduğundan bu yana GBTC, yatırımlarını 42,8 milyon ABD dolarından bu yıl yaklaşık 4,5 milyar ABD dolarına çıkardı ve altı yılda yaklaşık yüzde 10.000’lik bir artışa tanık oldu.

Pandeminin neden olduğu piyasa belirsizliği de yine kurumsal oyuncuların alternatif yatırım aracı olarak kripto para birimlerini değerlendirmelerine neden oldu. Kurumsal firmalar arasında kripto para birimine olan ilgi artışı Fidelity Digital Assets’in yakın bir zamanda yayımladığı raporunda da vurgulanıyor.

Firma, kurumsal ilgiyi ve kripto para birimlerinin benimsenmesini daha iyi anlamak için Kasım 2019’dan Mart 2020’ye kadar bir anket yaptı. Anket, Avrupa ve ABD’deki kurumsal oyuncuların yaklaşık yüzde 80’inin dijital varlıkları çekici bulduğunu ortaya koyuyor. Fidelity Digital Assets CEO’su Tom Jessop bu sonuçların, piyasadaki dijital varlıklara daha fazla ilgi duymaya ve yeni bir yatırım yapılabilir varlık sınıfı olarak kabul etmeye yönelik bir eğilimi doğruladığını söylüyor.

Ethereum, kurumsal blokzinciri girişimlerinin en çok kullandığı protokol

KaynakTheDailyChain