COVID-19, Çin hükümetinin ve şirketlerinin blokzinciri ile ilgili teknolojilere yönelik agresif genişleme çalışmalarını sürdürmesini engelleyemedi.

Pandemi, dünya ekonomisini ciddi bir şekilde etkilemeye devam ederken Çin’in blokzinciri sektörü patlama yaşadı. Ülkede 2020 yılının ilk 7 ayında blokzinciri teknolojisiyle ilişkili 10.000 yeni şirket kuruldu.

Blokzinciri ve kripto analiz firması LongHash’in verilerine göre 2020 yılında kurulan blokzinciri şirketleri böyle giderse rahat bir şekilde bir önceki yılı geride bırakacak.

Rapora göre Çin’deki toplam 91.373 kayıtlı blokzinciri şirketinden sadece 30.700’ü şu an faaliyette. Yaklaşık 61.000 şirket yasal statüsünü kaybetti veya lisansları iptal edildi.

Gelişmekte olan teknoloji merkezi Shenzhen kentine ev sahipliği yapan Güney Çin’in Guangdong Eyaleti, 26.196 ile ülkedeki en çok blokzinciri şirketine ev sahipliği yapan bölge. Kömürün bol olduğu ve kripto para madenciliği için enerjinin ucuz olduğu Xinjiang Eyaleti ise 5.405 ile en fazla blokzinciri şirketi barındıran ikinci bölge. LongHash’a göre, kayıtlı ve şu anda faaliyet gösteren bu blokzinciri şirketlerinin yüzde 46’sı az miktarda bir sermaye ile başlıyor

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2019’da blokzincirinin faydalarını övmüş ve bu teknolojinin araştırılmasını, geliştirilmesini ve yatırımını destekleyen ulusal bir stratejiyi teşvik etmişti. Bu da çeşitli sektörlerde teknolojiye yönelik büyük bir ilgi uyandırdı.

Çin, kısa süre önce ülkenin başkenti Pekin’de blokziniri tabanlı bir yönetim sistemi planlarını duyurmuştu. Ayrıca IDC’nin raporuna göre Çinli şirketlerin 2023 yılına kadar blokzinciri teknolojisine 2,7 milyar dolar yatırım yapacağı tahmin ediliyor.

South China Morning Post tarafından yayınlanan 2020 Çin İnternet Raporu rakamlarına göre, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında devam eden ticaret savaşına rağmen, Çin’deki fintech firmaları Haziran ayı itibarıyla toplam 39 milyar dolar yatırım topladı. Raporda en çok finanse edilen girişimler olarak listelenen şirketlerin yaklaşık yüzde 80’i ise blokzinciri pilot çalışmalarını denedi veya teknolojinin gelişimine yatırım yaptı.

Çinli çelik üreticileri dolara bağımlılığı kırmak için blokzinciri kullanacak

KaynakDecrypt