Çin merkezli firmalar, uluslararası ticaret anlaşmalarındaki dolar bağımlılıklarını blokzinciri teknolojisini kullanarak sonlandırabilir. Ülkenin çelik endüstrisi, ham maddeleri Amerikan doları yerine Çin itibari para birimi olan RMB ile satın almak istiyor.

Çin yerel haber ajansı China Economic Net’in haberine göre giderek artan sayıda Çinli demir   madeni ithalatçısı potansiyel olarak uluslararası ticarette tercih edilen para birimi olan USD’yi ortadan kaldırarak RMB ticaret anlaşmaları yapmak için blokzinciri destekli sınır ötesi platformlara yöneliyor.

Pekin, uluslararası ticaret firmalarının dolar bağımlılığını sona erdirmeye hevesli. Yaklaşan dijital yuan dağıtımının uluslararası başarısı için de büyük umutlara sahip. Bugüne kadar blokzinciri teknolojisini kullanan bir dizi sınır ötesi ticaret platformu ülke çapında piyasaya sürüldü ve bankaların, anlaşmaları daha hızlı ve daha etkili bir şekilde finanse etmesine imkan sağladı.

Habere göre zaten dünyanın en büyük üç demir cevheri madencisi – Brezilyalı Vale ve Avustralyalı şirketler Rio Tinto ve BHP Group – bu yıl Çin’in büyük çelik üreticileriyle RMB ile işlem gördü. Baosteel de geçtiğimiz Haziran ayında BHP ile 14 milyon değerinde blokzinciri destekli bir demir cevheri anlaşması imzalamıştı. Blokzinciri teknolojisi bu uluslararası ticaret anlaşmalarını mümkün kılarken zamandan ve maliyetten de tasarruf ettiriyor.

Çin hemen hemen her alanda dolara olan bağımlılığı azaltmak istiyor. Bunun için blokzinciri teknolojisinin nimetlerinden yararlanmak isteyen endüstriler yakın bir zamanda piyasaya sürülmesi beklenen dijital parayı da dört gözle bekliyorlar.

Çin dünyanın açık ara en büyük çelik üreticisi. World Steel’in verilerine göre Çin çelik üretimi 2018’de küresel pazarın yarısından fazlasına sahipti. Aynı zamanda en büyük çelik tüketicisi de olan Çin bu alanda da küresel pazarın yüzde 48’ine sahip.

Pekin 140 devlet hizmeti için blokzinciri kullanıyor