Geçtiğimiz günlerde Pekin Belediyesi devlet hizmetlerindeki blokzinciri uygulamarıyla ilgili bir ‘Mavi Kitap‘ yayımladı. Bu kitaba göre şu ana kadar 140 devlet hizmetinde blokzinciri teknolojisi kullanıldı ve yüzde 40 oranında maliyetten tasarruf edildi.

Kitap özellike 12 kullanım senaryosu üzerinde duruyor. Ledger Insights’a göre bu kullanım senaryoları çok sayıda hizmeti içinde barındırıyor. Örneğin, bir lisans platformu, sürücüler, kimlik, iş, evlilik, ölüm ve benzeri gibi bir düzineden fazla lisanslama türü için kullanılabilir.

Üzerinde durulan kullanım senaryolarından birisi Havaalanı Uluslararası Lojistik Blokzinciri Platformu. Proje, genellikle birden fazla şirketin ve devlet kurumunun verileri paylaşmasını gerektiren gümrük işlemleri üzerine odaklanıyor. Şirketler ticari verileri paylaşma konusunda ihtiyatlı davranıyor ve bu süreç hataya açık. Bu çözümle birlikte ticaret belgeleri, lojistik verileri, gümrük işlemleri ve vergi verileri blokzincirine yerleştiriliyor. Böylelikle gizlilik korunmuş oluyor. Mart ve Mayıs ayları arasında 121 şirket bu platformu kullandı ve üç milyon veri depoladı.

Bir başka kullanım durumu ise paylaşımlı eKYC (müşterini tanı) çözümü. Mart 2020’de kullanılmaya başlanan bu platform kurumsal kimlik ve kimlik doğrulama sistemi olarak da biliniyor. Çözüm bir şirketin hesap açmak ve çok sayıda evrak işi sağlamak için bir bankayı ziyaret etme ihtiyacını azaltmayı amaçlıyor. Çözüm sayesinde bankayı ziyaret etmek yerine, veriler eğer blokzincirindeyse şirket bu verilerin başka bir banka ile paylaşılmasına izin verebiliyor.

Elektronik faturalama da yine Pekin’in devlet hizmetlerinde blokzinciri teknolojisini kullandığı alanlardan biri. Faturaların paylaşılmasını sağlayan bu çözüm aynı zamanda belediye tarafından denetlenmesine de olanak tanıyor. Sağlık alanında kullanılan elektronik faturalar hastaların kuyruklarda beklemesini gerektirmiyor. Aynı zamanda faturanın doğrudan hastaneden geldiği ve sahte olmadığı konusunda da emin oluyor.

Pekin bunların yanı sıra KOBİ finansmanı, emlak kaydı ve lisansların elektronik ortamda sertifikalandırılması gibi birçok hizmet için blokzinciri teknolojisinden yararlanıyor. Bir blokzinciri merkezi olmayı hedefleyen şehir teknolojiyi gerekli görülen her alanda kullanarak  konuya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Pekin blokzinciri inovasyonu için bir merkez olmayı hedefliyor

KaynakLedgerInsights