Çin Merkez Bankası (PBoC) insanları dijital para birimlerini kapsayan yasadışı finansman tekliflerine karşı uyardı.

Birçok firmanın dijital varlıkları resmi bankanın sahtekarlık olarak nitelendirdiği şekilde kullanmaya başlamasıyla Çin’deki kripto para birimi aktivitelerinde ciddi bir artış oldu. Bunun üzerine Çin Merkez Bankası, dijital para birimi ile ilgili yanlış iddialarda bulunan ve sahtekarlık amacıyla hizmet veren programlar hakkında bir uyarı yayınladı.

Banka, bir menkul kıymet sahtekarlığının nasıl tespit edilebileceğine dair açıklayıcı bir makale yayınladı. Makalede geleneksel sahtekarlık mekanizmalarına ilişkin açıklamaların yanı sıra özellikle halkın “sanal para birimi” ve “blokzinciri” konularına yönelik ihtiyatlı davranmalarını sağlayacak ifadeler de yer alıyordu. Yapılan uyarıya göre birçok dolandırıcılık yöntemi internet üzerinden kurulan yatırım fonları ve elektronik altın yatırımı biçiminde yasadışı bağış toplamayı içeriyor.

Elektronik mağazalar, yatırım emanet operasyonu ve yasadışı yollarla fon toplama amacıyla yapılan geri alım gibi modern elektronik ağ teknolojileri ile üretilen sanal ürünlerin kullanımı dolandırıcılar tarafından tercih edilen yöntemlerdir.

Yetkililer yapılan uyarıda genel olarak insanları risk farkındalığını artırmaya, güvenilir olmaya ve kayıpları önlemeye yönlendiriyor. Yukarıda belirtilenlerin yanı sıra banka, kâr paylaşımı, indirimler ve üyelik kartları da dahil olmak üzere daha geleneksel bağış toplama programlarına karşı da uyardı.

Çin yasa dışı kripto para birimi kullanımına dair önlem almaya çalışırken bir taraftan da dijital para birimine yönelik çalışmalarına devam ediyor. Merkez Bankası son olarak dijital para birimi yuan için testlerin başladığını duyurmuştu. Test programına Starbucks, McDonald’s ve Metro gibi Amerikalı zincirlerin yanı sıra 19 yerel işletme dahil olacak.

Çin’in dijital parası ülke ekonomisini nasıl geliştirecek?

KaynakTechmeru