Geçtiğimiz günlerde Çin kongresi tarafından kabul edilen kripto para birimleri ve blokzincirine yönelik yeni yasa, kripto topluluğunda görüş ayrılıklarına yol açtı.

Çin’in devlet destekli bir kripto para birimi çıkartacağı söylentisi artık söylenti olmaktan çıkmış durumda. Kongre geçtiğimiz günlerde yeni bir ‘kriptografi’ kanunu geçirdi. Çin medyasına göre bu kanun 1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olacak ve blokzinciri şirketlerinin karşılaştıkları tüm zorluklarla mücadele edecek.

Yasanın taslak önerisi, mevcut regülasyonları “gevşek” ve “artık uygun değil” olarak nitelendiriyor, net kurallar ve düzenlemeler gerektirdiğini belirtiyordu.

Bu yasa, Çin Devlet Başkanı Şi Cingping’in ülkedeki blokzinciri teknolojisini geliştirmeye daha fazla destek vermesi çağrısından bir gün sonra kabul edildi.

Bu gelişmenin ardından kripto topluluğunda farklı görüşler paylaşılmaya başlandı. Kimileri gelişmeyi olumlu karşılayıp blokzinciri teknolojisinde geri kalmamalarının önemini vurgularken kimileri de hükümetin blokzinciri üzerinde gözetiminin olmasının göründüğünden daha tehlikeli olabileceğini düşünüyor.

Bu gelişmeyi olumlu karşılayan kesimi temsil edenlerden birisi Binance CEO’su Changpeng Zhao oldu. Zhao, Twitter hesabından yaptığı açılamasında dünyanın en yüksek nüfusuna sahip ülkenin böyle bir adım atmasının oldukça büyük olay olduğunu söylüyor. Libra’nın bu hızlı benimsede payı olduğunu söyleyen Zhao, başkanın açıklamarının Bitcoin üzerinde de olumlu etkisinin olduğunu düşünüyor.

Diğer tarafı temsil eden görüşlerden birisini ise “What Bitcoin Did” podcast’inin sunucusu Peter McCormack ifade ediyor. Cormack, merkezi olmayan bir şeyi merkezileştirmenin olumlu bir gelişme olmadığını düşünüyor. Cormack Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, zulüm, sansür ve insan hakları ihlalleriyle tanınan bir ülkenin yeni bir teknolojiyi kabul ettiği için kutlanmaması gerektiğini savunuyor.

Geçtiğimiz hafta boyunca binlerce insan Twitter üzerinden bu tartışmanın bir parçası oldu. Kesin olan tek bir şey var: Bu gelişmeyle birlikte blokzinciri teknolojisi çok daha fazla dikkat çekecek. Blokzinciriyle daha fazla insanın tanışması ve aşinalığın artması da teknolojinin geleceği için olumlu olabilir.

KaynakCryptoslate