Coindesk’in haberine göre Çin’in dijital ödeme ve bankacılık devleri, hayır kurumları ve salgından etkilenen topluluklar arasındaki yanlış iletişimin yanı sıra mevcut bağış dağıtım sistemindeki şeffaflık eksikliğini gidermek için blokzinciri tabanlı platformlar inşa ediyor.

AliPay’in ebeveyni Alibaba, Eylül ayında hayır kurumları için blokzinciri platformlarına yönelik teknik çerçeveyi ve endüstri standartlarını yayınlamıştı. Sistem, şirketin kurumsal blokzincirindeki bağışları izleyerek şeffaflığı artırmayı ve kimlik doğrulama işlevi aracılığıyla insanların bağış yapmasını kolaylaştırmayı planlıyor.

Alibaba’nın yanı sıra Tencent de kurumsal blokzinciri TUSI’de ülke çapındaki bir yardım kampanyasına yapılan bağışları kaydetmek için çaba sarfediyor. Her yıl 9 Eylül’de düzenlenen yıllık kampanya, 2019’da 43 milyondan fazla kişi ve 14.000 şirket ile 3 milyar doları aşan fon toplandı.

Çin’de devlete ait en büyük dört ticari bankadan biri olan Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) de teknolojinin finansal hizmetler endüstrisinde benimsenmesiyle ilgili 2020 Whitepaper bülteninde hayır kurumları için blokzinciri kullanım senaryolarını dahil etmişti.

Tüm bu hamleler, Devlet Konseyi’nin Çin’deki hayır kurumlarını iyileştirmek ve halkın Çin hayır kurumlarına olan güvenini yeniden tesis etmek için blokzinciri dahil yeni teknolojileri kullanma çağrısını yansıtıyor.

Ülkedeki en büyük hayır kurumlarından biri olan “China Red Cross” Şubat ayında koronavirüsle savaşan hastanelere malzeme temin edemediği için eleştirilmişti. Hatta bununla ilgili olarak bir medya kuruluşu, takım elbiseli bir adamın Red Cross deposunun yanında, üzerinde “Devlet Yetkilileri için Araçlar” yazan bir kamyona kutularla yüz maskesi yüklediğini gösteren bir canlı yayın yapmıştı.

Bu tür skandallar pandemi döneminde hayır kurumlarına olan güveni fazlasıyla sorgulatmaya başladı. Bu bağlamda ülkenin önde gelen teknoloji sağlayıcıları ve finans kurumları blokzinciri teknolojisini kullanarak bu güven problemini aşmak istiyor. Blokzinciri teknolojisinin sunduğu şeffaflık ve güvenli yapısı, hayır kurumlarına yapılan bağışların izlenmesine olanak tanıyarak bu tür problemlerin önüne geçebilir.

Blockchain bağış kampanyalarına olan güveni artırabilir

KaynakCoinDesk